Live Live

‘Eén uurtje in de week maakt al verschil’

Gepubliceerd: Maandag 24 december 2018 09:28

‘Eén uurtje in de week maakt al verschil’

Ruim één op de vier ouderen (55+) voelt zich eenzaam, blijkt uit cijfers van het Ouderenfonds. Zeker rondom de feestdagen zijn eenzame mensen depressiever dan normaal. In Arnhem zetten verschillende organisaties zich in, om hier verbetering in te brengen.

Een van die organisaties is Arnhem Samen: een non-profit organisatie en onderdeel van Humanitas. Deze zet zich in voor verschillende doelen. Eén doel springt daar rond deze tijd van het jaar bovenuit: eenzaamheid verminderen.

Communicatiemedewerker bij Arnhem Samen, Olivia Sprock, heeft zelf ook te maken gehad met verlies en zet zich nu in voor anderen. “Wij proberen zo veel mogelijk mensen op verschillende manieren bereiken. Bijvoorbeeld via huisartsen of ziekenhuizen.” Vooral hele oude mensen in de categorie negentig plus, zijn het moeilijkst bereikbaar. Zij weten vaak niet goed hoe computers werken en zitten niet op sociale media.

Bijna 85 duizend Nederlanders zijn negentig jaar of ouder. Hoeveel daarvan in sociaal isolement leven, weet niemand precies. “De doelgroep negentig plus wordt gewoon vergeten als het om eenzaamheid gaat”, vertelt Sprock. “Die groep ziet bijna niemand, omdat de ouderen niet naar buiten durven. Ze gaan alleen nog voor de hoognodige huisartsbezoeken de deur uit.”

De stichting Arnhem Samen focust niet alleen op eenzaamheid onder ouderen, maar heeft in totaal drie doelstellingen. Het gaat om iedereen die met verlies te maken heeft, iedereen die met eenzaamheid en isolement te maken heeft en mensen die in rouw zijn. “Juist rond Kerst zou ik zeker aan iedereen willen vragen om iets extra’s te doen voor iemand anders. Kijk naar buren of ouders; een uurtje in de week een kopje koffie drinken samen, brengt al een wereld van verschil voor een eenzaam iemand”, wil Sprock meegeven.

De stichting is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers, daarom start ze vanaf een januari met een zoektocht naar iedereen die zich geroepen voelt om te helpen.

Deel deze pagina: