Live Live

‘Tegenwoordig vieren we vaker het leven’

Gepubliceerd: Donderdag 31 januari 2019 15:50

‘Tegenwoordig vieren we vaker het leven’

Gelderlanders willen vaker een informele dan een formele uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk informatiecentrum Uitvaartverzekeringswijzer.

Volgens uitvaartondernemer Cecile van Hattem komt de verandering doordat mensen tegenwoordig vaker het leven durven te vieren. Ook zegt de ondernemer dat nabestaanden ‘vroeger’ minder deden aan het ophalen van herinneringen dan nu. “Ik vind dit een positieve ontwikkeling. Het verdriet zal er altijd zijn, maar als je er een mooie dag van maakt waarop je herinneringen deelt, geeft dat ook kracht om samen door te gaan.”

Met informeel wordt kleinschaliger en persoonlijker bedoeld. “De ceremonie hoeft niet persé in een rouwcentrum”, licht Van Hattem toe. “Ik zie vaak genoeg ceremonieën in het favoriete café van de overledenen of op een mooie plek buiten.”

Ruim 2.300 Nederlanders namen deel aan het onderzoek (https://uitvaartverzekeringwijzer.net) over uitvaartwensen. Ongeveer 70 procent van de deelnemende Gelderlanders worden liever gecremeerd dan begraven. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor nabestaanden; mensen willen anderen niet opzadelen met het onderhoud van het graf.

Er blijkt wel verschil te zijn in leeftijd: mensen tussen de 18 en 30 jaar oud willen vaker gecremeerd worden dan mensen boven de 75 jaar. Boven die leeftijd is het begraven populairder. Van Hattem beaamt dit.

Deel deze pagina: