Live Live

'Aanpak radicalisering Arnhem schiet tekort'

Gepubliceerd: Donderdag 22 november 2018 16:02

'Aanpak radicalisering Arnhem schiet tekort'

De aanpak van jihadistische radicalisering in Arnhem laat flink te wensen over. Dat blijkt uit een uitgebreid artikel dat Omroep Gelderland vandaag publiceerde.

Zij hadden ongeveer 25 gesprekken met mensen die betrokken zijn bij de aanpak en hun oordeel was duidelijk; de gemeente zit met hun aanpak veel minder 'in de haarvaten van de samenleving' dan burgemeester Marcouch doet overkomen. RTV Arnhem sprak met Maarten Dallinga, co-auteur van het artikel.

In eerste instantie niets dan lof voor de aanpak van de gemeente toen er eind september zeven Arnhemse mannen werden gearresteerd die een terroristische aanslag zouden hebben beraamd. Marcouch noemde dat 'een succesverhaal dat we in veel Europese landen nog niet gezien hebben.' De aanpak zou gestoeld zijn op goede contacten met scholen, jongerenwerkers, moskee├źn en de moslimgemeenschap.

Maarten Dallinga, samen met Jenda Terpstra, zet hier nu behoorlijke vraagtekens achter. Zijn 25 betrokkenen schetsen en heel ander beeld van de 'goede contacten' die de gemeente zou hebben. "Veel mensen zeggen; we voelen ons helemaal niet gehoord of betrokken bij het beleid. [...] Het lijkt erop dat er wel heel weinig wordt gedeeld met mensen die zelf hele belangrijke, waardevolle contacten hebben in de wijk."

Hiermee doelt Dallinga vooral op de jongerenwerkers in de wijk, die in nauw contact staan met jongeren die eventueel een risico vormen. "De mensen zeggen dat ze geen idee hebben wat de gemeente doet. Als ze aangeven dat ze zich zorgen maken dan is er even contact, maar dan zegt de gemeente alleen 'houd het in de gaten' en dat is het."

Ook zou er bij de gemeente een 'veiligheidscultuur' heersen. "Betrokkenen zeggen dat de nadruk bij de gemeente ligt heel erg op repressie, op het daadwerkelijk voorkomen van terrorisme. Dat is de laatste stap waar je op ingrijpt en de gemeente focust te weinig op het voorkomen dat jongeren een extremistisch gedachtegoed ontwikkelen."

Veel kritiek, maar er waren ook onderdelen van de aanpak waar men wel tevreden over was. "De mensen die we hebben gesproken zijn wel positief over de repressieve aanpak, bijvoorbeeld de arrestaties in september. Dat geeft ze wel een goed gevoel. Ook waren ze blij met de trainingen die ze hebben gevolgd over het herkennen van radicaliseren."

Omroep Gelderland komt de komende tijd met meerdere artikelen die de aanpak van jihadistische radicalisering.

Deel deze pagina: