Live Live

'Laat Arnhemmers agenda raad mee bepalen vanaf 12 jaar'

Gepubliceerd: Donderdag 11 april 2019 13:54

'Laat Arnhemmers agenda raad mee bepalen vanaf 12 jaar'

Zelf een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad zetten? Als het aan D66, Arnhem Centraal en GroenLinks in de Arnhemse gemeenteraad ligt, kunnen binnenkort alle Arnhemmers vanaf 12 jaar dat. De partijen dienen samen  een initiatiefvoorstel in om deze zogeheten burgeragendering mogelijk te maken in Arnhem.

Burgeragendering is volgens de indieners een gemakkelijke en toegankelijke manier om een onderwerp aan te kaarten. Het initiatiefvoorstel regelt dat wanneer men 50 handtekeningen verzamelt heeft een onderwerp op de agenda komt.

Burgers voelen zich niet gehoord en vertegenwoordigd door de politiek, vindt D66-raadslid Susan van Ommen. "Dit gevoel is het grootst onder jongeren. Dit moet anders, door de drempels te verlagen waarmee mensen zich met de politiek kunnen bemoeien."

 

De leeftijd hiervoor zetten ze bewust op 12 jaar. "Jongeren zijn de toekomst en hebben een frisse blik, dus ook zij verdienen een stem."


Met hun voorstel willen de partijen de verordening op het burgerinitiatief vernieuwen. Niet alleen door de mogelijkheid van burgeragendering toe te voegen, ook de leeftijd voor het indienen van een burgerinitiatief moet omlaag naar 12 jaar. Ook wordt het mogelijk om digitaal te werken, waar voorheen alles op papier moest worden ingediend.

Deel deze pagina: