Live Live

'Neptherapeut uit Arnhem had jarenlang vrije hand bij zorginstellingen'

Zondag 08 juli 2018 21:06

'Neptherapeut uit Arnhem had jarenlang vrije hand bij zorginstellingen'

Een vermeende neptherapeut uit Arnhem heeft jarenlang bij een groot aantal zorginstellingen in Arnhem en Nijmegen gewerkt zonder dat hij goed werd gescreend. Hij zou ongehinderd allerlei functies hebben kunnen uitoefenen, schrijft De Gelderlander.

De man kwam met zijn verzonnen cv aan de slag bij zorgorganisaties Pro Persona in Tiel, ziekenhuis Rijnstate, Pactum Rijnside, Silver Psychologie, en OCE Nijmegen. De instellingen controleerden de referenties van de 'neptherapeut' niet. Ook werd geen verklaring opgevraagd omtrent gedrag, laat staan informatie ingewonnen in het BIG-register. Daarin staat of iemand zijn beroep in de zorg mag uitoefenen.

De 'neptherapeut' had bovendien een strafblad. In 2008 werd hij veroordeeld voor het stelen van duizenden euro's uit de kas van een daklozenopvang in Doetinchem.

Patiƫntenfederatie Nederland noemt het bizar en zeldzaam onzorgvuldig hoe de instellingen hebben gehandeld. 'Onbestaanbaar. Niemand vraagt deze man om papieren. Dan doe je als werkgever echt iets niet goed', vertelt een woordvoerder.

Sinds 2016 is een werkgever verplicht navraag te doen bij de vorige organisatie, maar in de praktijk blijkt daar weinig van terecht te komen. 'Wij vragen daar extra aandacht voor', aldus een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd.

De vermeende neptherapeut bestrijdt tegen de krant dat hij geen opleiding heeft gevolgd. Volgens hem bestond toen de BIG-registratie nog niet en zit daarin het misverstand.


Tekst en foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: