Live Live

'Nieuwe coalitie wordt lastig'

Gepubliceerd: Vrijdag 21 juni 2019 19:50

'Nieuwe coalitie wordt lastig'

Het wordt lastig om een nieuwe coalitie in Arnhem te vormen, nu de bestaande vrijdag uit elkaar is gevallen. Dat verwachten bronnen binnen het stadhuis. “De afstand tussen de grootste partijen is te groot.”

GroenLinks en de PvdA zijn uit de coalitie gestapt. De fractievoorzitters hebben laten weten op zoek te gaan naar andere partijen om een alliantie mee te smeden. GroenLinks zou daarbij als grootste partij het voortouw nemen.

Daar gelooft een oppositie-raadslid dat nog anoniem wil blijven niet in. “Gezien de uitslag uit 2018 is een coalitie over centrum-rechts makkelijker te formeren dan een coalitie over links.”

Raadsleden hadden het klappen van de coalitie in Arnhem al langer zien aankomen. Wel is het zo dat het Arnhemse college eerder is gevallen dan dat de meeste hebben zien aankomen. Ze zagen 'obstakels in de coalitie'. “We hebben alleen niet geanticipeerd op zo'n snelle breuk.”

De PvdA en GroenLinks ervaren de afspraken in de coalitie als 'knellend'. De partijen konden elkaar niet vinden in oplossingen voor de financiële tekorten in met name de zorg. 

Volgens de twee partijen wilden VVD en D66 hier onvoldoende geld voor vrijmaken. De linkse partijen wilden niet vasthouden aan coalitieafspraken als het 'vullen van de spaarpot en het bevriezen van de lasten'.

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink laat weten dat hij al langer vond dat het vrijdag gevallen college van GroenLinks, D66, VVD en PvdA hard bezuinigt op de zorg. “Daar heb ik PvdA en GroenLinks al eerder op aangesproken.”

Toch vindt Elfrink dat de val van de coalitie niet goed is voor Arnhem. “De gemeenteraad is nu aan zet.”

GroenLinks-wethouder Cathelijne Bouwkamp verwijst voor elk commentaar door naar fractievoorzitter Mark Coenders. Het college van Burgemeester en Wethouders is volgens haar niet gevallen.

Deel deze pagina: