Live Live

Archeologen vinden resten houtzaagmolen

Gepubliceerd: Vrijdag 21 juni 2019 23:35

Archeologen vinden resten houtzaagmolen

Archeologen hebben op het Coberco-terrein bij de Westervoortstedijk een bijzondere vondst gedaan. Zij hebben de resten van paltrokmolen De Hoop gevonden. Het bouwwerk stond vanaf 1797 op die plek, totdat het in 1891 afbrandde.

Een Paltokmolen is een bijzonder soort houtzaagmolen. Stadsarcheoloog Martijn Defilet laat op Facebook weten dat hij en zijn collega's de fundering van de molen hebben gevonden, met brandsporen van 1891.

“We hebben ook het molenhuis en loodsen gevonden”, aldus Defilet. De molen ligt op een eiland met gracht. "Benieuwd of we vondsten vinden die we met de molenaars kunnen verbinden.”

Ook op andere plaatsen in Arnhem hebben archeologen de laatste tijd bijzondere ontdekkingen gedaan. Eerder deze maand troffen ze bij het Centraal Station resten aan van een achttiende-eeuwse verdedigingslinie, die is ontworpen door vestigbouwer Menno van Coehoorn.

Ook vonden ze daar resten van een herberg. Daarnaast vinden er nog uitgebreide opgravingen plaats onder de Eusebiuskerk.

Op het terrein van de voormalige Coberco-fabriek moeten appartementen en commerciële ruimtes verrijzen. Een deel van het oude melkfabriek-complex blijft daarbij behouden.

Foto: Martijn Defilet (FB) en Het Gelders Archief

Deel deze pagina: