Live Live

Arnhem 70 jaar trolleystad

Gepubliceerd: Vrijdag 06 september 2019 10:42

Arnhem 70 jaar trolleystad

Op 5 september was het precies 70 jaar geleden dat de trolleybus in Arnhem ging rijden. Een mijlpaal die Hermes, het bedrijf dat met de Breng-bussen in de regio Arnhem Nijmegen het openbaar vervoer verzorgt, niet zomaar voorbij laat gaan. 

Op zaterdag 14 september is er van 11:00 tot 16:00 uur op het terrein van Breng-garage in Arnhem van alles te beleven. 

Zo is er een presentatie van de bussen die in de loop der jaren in Arnhem hebben gereden. Maar ook de bus van de toekomst, Trolley 2.0, krijgt een prominente plek. Deze trolleybus kan stroom opslaan waarmee deze bus ook kan rijden op trajecten zonder bovenleiding. Zowel met de bus van toen als met de bus van de toekomst kun je een korte rondrit maken door de stad.

Diverse organisaties presenteren zich op de informatiemarkt. Bijvoorbeeld verenigingen die het historisch 'materieel' erfgoed bewaken, zoals de Nederlandse Trolleybus vereniging, de Stichting Trolley Bussen Arnhem en het Nationaal Bus Museum. Maar ook leveranciers van materialen die nodig zijn om met trolleybussen te kunnen rijden geven tekst en uitleg. Verder zijn er speciale trolley lekkernijen te koop en trolleybus t-shirts.

Wie eens wil ervaren hoe het is om met een bus te rijden kan dat doen in een bussimulator of in een lesbus! Onder begeleiding van onze instructeur kunnen bezoekers die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs dan een stukje met een grote bus over het terrein rijden. Ook aan de kinderen is gedacht. Er is muziek, ze kunnen een portret van zichzelf laten maken bij een cartoonist, genieten van de grappen en grollen van een ballonnenclown en een goochelaar, en zich uitleven in de Funmobiel met 14 attracties. En ze kunnen meedoen aan een speurtocht, de antwoorden op de vragen zijn tijdens de open dag op het terrein te vinden. Het trolleybusmuseum (dat ook een plekje heeft in garage Arnhem) is vanzelfsprekend geopend en er is de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleiding waar je een blik achter de schermen krijgt.

Garage Arnhem is te vinden aan de Westervoortsedijk 4 en is bereikbaar met de buslijnen 5 (Presikhaaf), 6 (Elsweide-HAN) en 43 (Apeldoorn via Dieren).

Deel deze pagina: