Live Live

Bewoners De Laar-West hebben weer pasje nodig voor container

Gepubliceerd: Maandag 06 mei 2019 17:15

Bewoners De Laar-West hebben weer pasje nodig voor container

De containers in De Laar-West zijn maandag weer op slot gegaan. Bewoners kunnen hun restafval alleen nog maar kwijt met hun afvalpas. De wijk in Arnhem-Zuid is hiermee de eerste van Arnhem waar de containers niet meer gewoon zomaar open kunnen.

Eerder waren de containers al op deze manier afgesloten, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stak hier in 2017 een stokje voor. De instelling stelde toen vast dat de gemeente Arnhem via de afvalpas persoonsgegevens van inwoners verwerkte, zonder dat dit noodzakelijk was. Dat is in strijd met de wet.

Over het algemeen geldt dat het gebruik van afvalpassen mag, legt de AP uit. Voorwaarde is wel dat een gemeente hier een duidelijk doel bij moet hebben, bijvoorbeeld om bewoners per hoeveelheid afval te laten betalen. Dat was in Arnhem in 2017 nog onvoldoende helder.

Arnhem wil nu de gegevens gebruiken om vanaf 2020 een variabel deel van de afvalstoffenheffing te kunnen berekenen. Nu het bijhouden hiervan een functie krijgt, mag het volgens de AP wel. Handhaving van het verbod acht de autoriteit daarom nu niet meer nodig.


Op 20 mei is Alteveer-Cranevelt aan de beurt. Een week later volgt Presikhaaf-Oost. Alle wijken volgen één voor één, tot Vredenburg-Kronenburg omstreeks eind oktober. Waarom de gemeente juist deze volgorde aanhoudt, is niet duidelijk. Bewoners krijgen van tevoren informatie.

 

De gemeente wil in 2020 wel een ander systeem invoeren, waarbij afval scheiden loont. Er wordt dan gewerkt met een vast en een variabel tarief. Uit het vaste tarief wordt onder andere gescheiden afval als groente- en tuinafval, papier en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken betaald.


Daarbovenop betalen inwoners dan een bedrag per keer voor het aanbieden van restafval. Inwoners die goed afval scheiden en minder restafval hebben zijn dan goedkoper uit, aldus de gemeente. De verdere invulling over tarieven en regelingen voor de minima en mensen die op medische gronden veel afval hebben, wordt dit jaar door de gemeenteraad bepaald.

 


 

Foto: gemeente Arnhem

Deel deze pagina: