Live Live

Burgemeester en wethouder hebben spijt van oplaten ballonnen

Gepubliceerd: Dinsdag 24 oktober 2017 17:24

Burgemeester en wethouder hebben spijt van oplaten ballonnen

Burgemeester Ahmed Marcouch en wethouder Ron König hebben er spijt van dat ze ballonnen hebben opgelaten tijdens de openingshandeling van een nieuw gebouw van waterstoftechnologiebedrijf HyGear. Wethouder Ine van Burgsteden heeft namens het college excuses aangeboden voor deze actie. Aanleiding hiertoe waren kritische vragen van de Partij voor de dieren.

Die partij stelt vast dat het oplaten van ballonnen een groot probleem is voor de natuur. Veel dieren raken mogelijk in gevaar. Op uitgerekend 4 oktober verrichtten burgemeester Marcouch en wethouder König van economische zaken de openingshandelingen van het nieuwe gebouw van het waterstoftechnologiebedrijf. Hierbij zijn ballonnen gebruikt.

Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten waardoor soms de maag en darm verstopt raken.

De Partij voor de Dieren heeft in mei 2015 een motie ingediend om te voorkomen dat in Arnhem nog ballonnen los worden gelaten. Daarop reageerde de wethouder van Burgsteden (CDA) dat ze de motie erg serieus neemt. Maar niet bij alle evenementen hoeven vergunningen aangevraagd te worden.

Voor evenementen kleiner dan 250 deelnemers hoeft er alleen een melding gemaakt te worden. Bij de opening van HyGear waren de wethouder en burgemeester hierdoor niet op de hoogte over de handeling.

Deel deze pagina: