Live Live

D66 over boerkaverbod handhaving in Arnhem

Gepubliceerd: Dinsdag 27 november 2018 15:11

D66 over boerkaverbod handhaving in Arnhem

ARNHEM - Het kabinet wil het dragen van gezicht bedekkende kleding, zoals boerka’s, beperkt verbieden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. De steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben aangegeven dit verbod niet als prioriteit te zullen handhaven. Woensdag is er een raadsvergadering over hoe Arnhem met dit verbod omgaat.

D66 Arnhem heeft een duidelijk standpunt: het handhaven van deze wet moet geen prioriteit gegeven worden. Mattijs Loor, raadslid van de partij, legt uit waarom hij vindt dat er slechts opgetreden hoeft te worden wanneer er sprake is van een gevaar voor de openbare orde. “Het dragen van een boerka is geen veiligheidsprobleem. Alleen als er een duidelijke aanleiding is waarom dat wel zo is, mag er worden ingegrepen.”

Het kabinet heeft ingestemd met deze nieuwe wet, dus we weten zeker dat dit boerkaverbod er zal komen. Fractievoorzitters Dijkhof en Buma geven op de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een sterkte reactie: “wet is wet”. Ook Rutte zegt "Laten we de wet eerst maar eens invoeren. Dan zullen de grote steden zien dat die ook voor hen geldt."

Wet is wet is ook zeker waar,” zegt Loor “maar wij zeggen ook zeker niet dat we ons niet meer aan de wet moeten houden. In Arnhem is het wel zo dat politie, justitie en burgemeester ook gaan over de prioriteiten. Wij, D66, vragen gewoon om de handhaving van deze wet de laagst mogelijke prioriteit te geven.”

Woensdag is de raadsvergadering over deze kwestie. Of Arnhem het boerkaverbod als prioriteit zal handhaven wordt dan door de burgemeester bekend gemaakt. Loor blijft hoopvol. “Belangrijkere dingen horen bovenaan te komen zoals huiselijk geweld, veilige scholen en loverboys. Kleding die wij in Nederland anders vinden moet hier niet bij.”

Deel deze pagina: