Live Live

De vuurwerk opruimploeg

Gepubliceerd: Woensdag 02 januari 2019 16:52

De vuurwerk opruimploeg

Oliebollen, champagne en vuurwerk. Nieuwjaarstradities waar we eigenlijk niet zonder kunnen, maar wie ruimt die rommel op?

Terwijl jij nog in je bed ligt bij te komen van oud op nieuw, is een team van vijftien man, vier veegwagens en zes bladblazers op straat bezig om de vuurwerkresten op te ruimen. De Gemeente Arnhem heeft een vaste aannemer die elk jaar op nieuwjaarsochtend bezig is de boel op te ruimen. Ton Lenting is onderhoudsmanager van gemeente Arnhem en legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

‘’Sight Landscaping werkt in opdracht van de gemeente. Ze zetten veegmachines in die in de openbare ruimte van gevel tot gevel alle vuurwerkresten opruimen die ze tegenkomen. Op de vooravond haalt de gemeente alle plastic zakken uit de afvalbakken, die ze vervolgens de dag erop vervangen. Ik doe zelf op die dag nog een controle op nieuwjaarsdag of er schades te vinden zijn’’, zo zegt Lenting.

De focus bij het opruimen ligt vooral op het voetgangersgebied in het centrum. ‘’Dinsdagochtend om 10 uur zijn we begonnen om dit gebied op te ruimen. De dag na de jaarwisseling willen we de bezoekers in Arnhem weer welkom heten, omdat de winkels twee januari weer open gaan’’, vertelt Lenting. ’’daarom zorgen we dat het winkelgebied dan weer schoon is. We doen het als de winkels nog dicht zijn, omdat we dan nog ruimte hebben om het op te ruimen.’’

Deel deze pagina: