Live Live

Debat over zorgen wapens en drugs in zorginstellingen

Gepubliceerd: Woensdag 20 februari 2019 17:07

Debat over zorgen wapens en drugs in zorginstellingen

Woensdagavond debatteert de Arnhemse gemeenteraad over de veiligheid in zorginstellingen. Uit onderzoek van Omroep Gelderland is gebleken dat cliënten zich onveilig voelen in kleine, commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem.

De zorgen van de cliënten bleken reëel toen inspectierapporten naar boven kwamen. “Deze rapporten maakten de verhalen die ik binnen kreeg aantoonbaar”, zegt Judith Spanjers, onderzoeksjournalist bij Omroep Gelderland.

Aanleiding voor het onderzoek waren vele telefoontjes van cliënten aan Spanjers. “Cliënten bellen mij, omdat ik al heel lang bezig ben met onderzoek naar de zorg. De afgelopen twee jaar kreeg ik dingen te horen als: ‘Help, ze lopen hier met messen rond’, ‘iedereen hier zit aan de drugs’ en ‘het is hier levensgevaarlijk’. Ik heb genoeg van dit soort dingen gehoord.”

Zorginstellingen vertelden Spanjers – als reactie op het onderzoek – dat de cliënten een zware doelgroep zijn. Ze kunnen niet meer doen dan begeleiden bij het wonen. “Van autist tot tbs’er; het is allemaal gemengd”, zegt Spanjers. “Het zorgt voor een kwetsbare doelgroep.” Deze kwetsbaarheid is, volgens de journalist, reden dat drugdealers bij zorginstellingen op de stoep staan.

Spanjers vindt dat er nog veel moet veranderen in de zorg. “Bij dit onderzoek keken we alleen naar kleine zorginstellingen. Het kan zijn dat het bij de grote instellingen nog veel erger is”, voegt ze toe.

Het onderzoek en de uitkomsten zijn voorgelegd aan deskundigen. Zij gaven een advies dat is voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Arnhemse gemeenteraad.

 

Foto: torange.biz

Deel deze pagina: