Live Live

Demonstrerende advocaten over plannen bezuinigingen

Gepubliceerd: Woensdag 16 januari 2019 15:18

Demonstrerende advocaten over plannen bezuinigingen

Bijna honderd raadslieden stonden woensdag vroeg in de ochtend voor het Paleis van Justitie in Arnhem. In toga demonstreerden ze hier tegen de aanhoudende bezuinigingen, en nieuwe plannen hiervoor, op de rechtsspraak.

De advocaten zijn het niet eens met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, die vindt dat mensen problemen moeten oplossen buiten advocatenkantoren om. Daarom schaft hij de gesubsidieerde advocaat af voor burgers die in de schulden zitten, van wie de uitkering is afgewezen, of van wie het huurcontract is ontbonden. Ook raken de nieuwe maatregelen mensen die van plan zijn te scheiden. In het strafrecht blijft de sociale advocatuur wel overeind.

De Arnhemse advocaat Caroline Pronk maakt deel uit van de Orde van Advocaten en stond woensdagochtend ook in haar toga voor het Paleis van Justitie actie te voeren. Het protest in Arnhem duurde drie kwartier. “Een advocaat verkrijgen wordt door de maatregelen minder toegankelijk. Ik denk dat er een vorm van klassenjustitie gaat ontstaan.” Hiermee bedoelt Pronk dat mensen met een lager inkomen zich wellicht niet goed kunnen verdedigen in een rechtbank in de toekomst. “Het rechtssysteem is ingewikkeld. Bij een procedure heb je een advocaat nodig, die kent de moeilijke dingen ook.”

Niet alleen in Arnhem, maar ook in Amsterdam, Maastricht, Breda, Den Bosch, Middelburg en Utrecht deden advocaten en solidaire rechters vandaag stiptheidsacties. Zittingen begonnen daardoor later.

Twee Amsterdamse advocatenkantoren, Cleerdin & Hamer advocaten en Ficq & Partners hebben gedreigd te stoppen met het bijstaan van verdachten in langdurige processen.

Advocate Pronk verwacht dat er ook advocaten zijn die helemaal uit het beroep willen stappen door de plannen.

Deel deze pagina: