Live Live

Emile Ratelband enthousiast over uitspraak rechter: 'Ik ga in beroep'

Gepubliceerd: Maandag 03 december 2018 12:26

Emile Ratelband enthousiast over uitspraak rechter: 'Ik ga in beroep'

Emile Ratelband is enthousiast over de uitspraak van de rechter, hij noemt het zelfs 'fantastisch'. Hij mag de leeftijd in zijn paspoort niet met 20 jaar verlagen. De wet en jurisprudentie geven hiervoor geen ruimte, oordeelt de rechter. Ratelband ziet in de uitspraak genoeg haakjes zijn om in hoger beroep te gaan, 'en dat ga ik ook zeker doen'.

Ratelband diende vorig jaar september een verzoek in bij de burgerlijke stand van de gemeente Arnhem. De reden van de aangespannen zaak is dat de 69-jarige zich veel jonger voelt dan zijn leeftijd. Op de aanvraag om zijn leeftijd officieel te verlagen, kreeg 'nee' als antwoord.

'Zelfs het aanpassen van je naam en geslacht kost veel moeite', benadrukte een gemeentewoordvoerder toen. 'Alleen als je kunt aantonen dat er sprake is van een groot misstand kan dit. Een geboorte-uittreksel aanpassen kan volgens het burgerlijk wetboek helemaal niet'

Ratelband, die zich eerder dit jaar bekeerde tot het boeddhisme, vindt dat veel mensen gediscrimineerd worden omwille van hun leeftijd. Als voorbeeld noemt hij de werkloosheid onder mensen boven de 55 jaar.

Omdat de Arnhemmer zich veel jonger voelt dan hij in werkelijkheid is, eiste hij bij de rechtbank dat hij twintig jaar jonger wordt verklaard. 'Niet omdat ik bang ben om oud te worden, maar omdat ik nog heel lang optimaal van het leven wil genieten. Ik zeg mijn AOW ook op', schreef hij eerder op zijn Facebookpagina.

Over belangstelling heeft Ratelband intussen niet te klagen. Wereldwijd berichtten media over zijn opvallende verzoek.

Bron: RTV-Arnhem en Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland

Deel deze pagina: