Live Live

Eusebius gaat op zoek naar zwaard Karel van Gelre

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 17:16

Eusebius gaat op zoek naar zwaard Karel van Gelre

De Stichting Eusebius is op zoek naar het zwaard van Karel van Gelre. Het wapen verdween na de Slag om Arnhem in 1944. Toen werd de Eusebiuskerk, waar het zwaard toen lag, zwaar beschadigd.

Het zestiende-eeuwse harnas waar het zwaard bij hoorde, overleefde de oorlog. Dit jaar ondergaat het harnas een grondige restauratie, als daar met crowdfunding voldoende geld voor wordt opgehaald. De restauratie is niet compleet zonder zwaard, zo stelt het bestuur van de kerk.

“Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, vreest Peter Berns, bestuurslid van de Eusebius en initiator van de crowdfundingsactie. “Maar dit moeten we proberen. Het is niet zo dat we zelf in allerlei archieven gaan grasduinen. Wie weet dat de aandacht voor dit zwaard in de media en online een groot publiek bereikt en er dan toch iemand is die de gouden tip kan geven.”

Een restaurator heeft aangeboden een kopie van het wapen te maken. Een mooi aanbod, vindt Berns. Maar: “Hoe geweldig zou het zijn als het échte zwaard uit 1515 toch nog wordt gevonden?”

De zoekactie naar het zwaard en de restauratie van het harnas maken deel uit van een grotere herinrichting van de Eusebiuskerk. Het praalgraf en harnas van Karel van Gelre spelen daarin een centrale rol. Hertog Karel streed zijn hele leven om Gelderland onafhankelijk te houden van de rest van Nederland.

Het harnas uit ongeveer 1530 is het oudste nog intact gebleven exemplaar dat ooit in Nederland is gemaakt. Het historische object verkeert in slechte staat en is nodig aan restauratie toe. De kosten zijn ongeveer 20.000 euro. Stichting Eusebius Arnhem hoopt het bedrag met crowdfunding snel bijeen te brengen.

 
Grafmonument Hertog van Gelre mét zwaard, foto van vóór 1944. 
Foto: Stichting Eusebius

Hieronder het interview met Meike Verhagen, directeur Stichting Eusebius:

Deel deze pagina: