Live Live

Eusebiuskerk start crowdfunding voor restauratie harnas

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 14:42

Eusebiuskerk start crowdfunding voor restauratie harnas

Het harnas van hertog Karel van Gelre wordt gerestaureerd. Dit gaat ongeveer twintigduizend euro bedragen. De stichting Eusebius Arnhem hoopt het geld in te zamelen met een crowdfunding actie.

Zaterdag 12 januari geeft Josan Meijers, Gelders Gedeputeerde voor Cultuur, om tien uur ‘s ochtends het startschot in de kerk. Bezoekers kunnen vanaf dat moment geld doneren. Dit kan via de kerk of door een bedrag naar een rekeningnummer over te maken.

Het harnas dateert uit 1515 en is het oudste dat nog in Nederland bestaat. De restauratie van het hiervan maakt deel uit van een grotere herinrichting van de Eusebiuskerk. Het monumentale gebouw moet in 2020 een overzicht bieden van de belangrijkste periodes in de Gelderse geschiedenis.

“Het harnas speelt hierin een belangrijke rol”, zegt Peter Berns, vicevoorzitter van Stichting Eusebius Arnhem. “De hertog is vorig jaar nog benoemd tot Grootste Gelderlander aller tijden. Hij is de belangrijkste sleutelfiguur in de geschiedenis van de provincie.”

Waarom hangt het harnas in Arnhem? “Van Gelre speelde een rol in de bouw van de Eusebiuskerk, daar ligt hij ook begraven”, vertelt Berns. “Inwoners van Arnhem waren, na zijn dood, dankbaar voor alles wat de hertog voor Gelderland en Arnhem had gedaan.” Dit was de reden voor het praalgraf waar de hertog in begraven ligt.Foto: Omroep Gelderland

In Arnhem Aktueel, het dagelijkse radioprogramma van RTV-Arnhem, gaf Peter Berns een interview over de crowdfundingactie.

Deel deze pagina: