Live Live

Filmblik: een bijzondere documentaire en creatieve animatie

Gepubliceerd: Dinsdag 16 april 2019 15:11

Filmblik: een bijzondere documentaire en creatieve animatie

Het zijn niet altijd speelfilms die de moeite waard zijn om naar de bioscoop te gaan. Deze week aandacht voor een wel heel bijzondere documentaire en een animatiefilm, die niet alleen voor kinderen leuk is. En voor alle duidelijkheid : de grootste creativiteit in de filmwereld is juist in animatiefilms te vinden.

Missing Link

Al direct bij het begin van deze animatiefilm (foto) raak je onder de indruk van het technisch vernuft waarmee deze film is gemaakt door middel van het zogenaamde stop-motionproces. Dus beeld voor beeld is deze film opgebouwd. De excentrieke Engelse wetenschapper Frost reist de hele wereld rond op zoek naar onontdekte gebieden en wezens. Zo komt hij onverwacht in contact met het aapachtig monster Bigfeet. 

Dit biedt hem de kans om met nieuwe bewijzen de overeenkomst van aap en mensen te onderzoeken. Bigfeet blijkt te kunnen praten en vraagt Frost hem in contact te brengen met de in de Himalaya verblijvende yeti, waarschijnlijk een soortgenoot van hem. In de film zijn we dan getuige van een lange reis over de wereld boordevol vaak zeer komische avonturen. 

En passant worden er bekende standpunten over de man-vrouwverhoudingen, kolonialisme en meningen over mens en dier op de hak genomen.

Er is veel aandacht besteed aan de stemmen. In de originele versie kan men Hugh Jackman, Stephen Fry en Emma Thompson horen, in de Nederlandse versie ondermeer Pierre Bokma en Birgit Schuurman.
Beide versies zijn in Pathé te zien. In Focus alleen de nagesynchroniseerde Nederlandse versie. 


They Shall Not Grow Old

Vorig jaar was het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Iedereen zal er wel beelden van hebben gezien, die in zwart-wit de verschrikkingen van die oorlog toonden. De Australische cineast Peter Jackson is er met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie in geslaagd een grensverleggende film te maken. 

Zijn studio bewees met de The Lord of the Rings-serie al tot ongekende prestaties op het gebied van beeldmanipulatie in staat te zijn. Jackson ging uit van de originele beelden die in de archieven bewaard zijn gebleven. Hij toont de dagelijkse realiteit en de ervaringen van de soldaten aan het front : wat zij vinden van het conflict, hun kameraadschap, de noodzaak van humor tijdens de verschrikkingen, het leven in de loopgraven en de momenten van ontspanning. Maar hij ging veel verder en deed uitvoerig research naar bijv. de kleuren van kleding en materiaal, schakelde liplezers in om de gesprekken te reconstrueren. 

Als de sobere zwart-wit beelden van het begin ineens veranderen in kleur en het beeld breder wordt in 3D dan is dat zonder meer een schok. Je ziet nu met rood bloed bevlekte mannen een wolk van geelgekleurd mosterdgas in rennen, het geluid van bommen lijkt nu heftiger dan we met beelden van hedendaagse oorlogen gewend zijn. De Volkskrant besloot de recensie met de treffende conclusie dat de film het verleden kleur, scherpte en diepte heeft gegeven, maar boven alles een gezicht. Deze aangrijpende film draait in Focus.

Meryl Streep wordt 70 !

Wij feliciteren Meryl Streep, die op 22 april 70 jaar wordt. Ze heeft een respectabele staat van dienst en werd in haar lange carriere met 3 Oscars onderscheiden. Als je daar dan de 17 nominaties aan toevoegt dan kun je wel stellen dat ze de belangrijkste actrice uit de filmgeschiedenis is. 

Voor velen geldt ze dan ook als de beste. Nu ben ik van mening dat daar over valt te twisten. Die mening wordt gedeeld door Amerika´s belangrijkste filmcriticus Pauline Kael, die zelfs een bloedhekel aan haar had.

Meryl Streep doet het ook al gelet op haar leeftijd tegenwoordig wat kalmer aan. Grote rollen zijn er in die leeftijdscategorie ook niet zo veel vandaar dat ze zo af en toe in een kleine rol verschijnt. Fans moeten tot januari 2020 wachten eer ze is te zien in een kleine rol in de film Little Woman over de rol van vouwen kort na de Amerikaanse Burgeroorlog.

Deel deze pagina: