Live Live

Filmblik: is de ontmaskerde spion eigenlijk wel een echte spion?

Gepubliceerd: Maandag 13 mei 2019 16:09

Filmblik: is de ontmaskerde spion eigenlijk wel een echte spion?

De Tweede Wereldoorlog blijft een onuitputtelijke bron voor bijzondere verhalen. Zo is er nu een film met de spannende titel Red Joan. Het gaat hier niet om een reddingsactie voor ene Joan, maar over de Engelse 80-jarige Joan, die in haar buurt bekend staat als communistische sympathisant.

In het begin van de film zien we dat ze tot verbazing van iedereen wordt gearresteerd voor verraad en spionage. Dan volgt er een terugblik op haar leven. Als briljante student natuurkunde in Cambridge maakt ze daar kennis met Russische studenten. Ze wordt al gauw verliefd op een van hen. 

Later krijgt ze een baan bij een geheim staatsproject waar men aan de atoombom werkt. Joan is in de overtuiging dat de wetenschap de politiek ten dienste kan staan en denkt dat het delen van informatie met de russen er toe kan bijdragen dat de oorlog snel kan worden beëindigd. 

Ze laat dan ook geheime blauwdrukken lekken. In dit waar gebeurde verhaal heeft Joan, die in werkelijkheid Melita Norwood heette, tijdens de verhoren verklaard dat ze voor haar handelen geen geld heeft gekregen en dat ze nog steeds de overtuiging heeft dat ze geen landverraadster is.

Red Joan is te zien in Focus. Voor eind juni wordt de film ook in het filmhuis in Oosterbeek verwacht.

Komt de nieuwe Bond-film wel op tijd ?

Alles is er op gericht dat de jubileumeditie van de Bondreeks in april 2020 te zien zal zijn. En ondanks dat de eerste opnamen al zijn gedraaid is het zeer de vraag of die datum ook gehaald zal worden. Alles wordt in het werk gesteld om van Bond 25 iets bijzonders te maken. 

Maar er is behoorlijk wat vertraging nadat er al een regisseurswissel is geweest en het script al vele malen is bijgesteld. En nu zijn er met name discussies over de dialogen. Bijzonder is dat hoofdrolspeler Daniel Craig hier een belangrijke rol in wil spelen en naar wordt gefluisterd het nog al eens aan de stok heeft met regisseur Fukanaga. 

Over het verhaal is (nog) niets naar buiten gekomen. Bekend is alleen dat als hommage aan de eerste Bondfilm – Dr. NO uit 1961 – een van de locaties Jamaica is. Ook bekend is dat de kersverse Oscarwinnaar Rami Malek de schurk mag spelen, die het Bond moeilijk maakt. Wij houden je op de hoogte. 

Cate Blanchett wordt 50

Wij feliciteren Cate Blanchett, die op 14 mei 50 jaar wordt.

Cate heeft een respectabele staat van dienst en heeft 7 Oscarnominaties op haar naam staan waarvan ze er twee verzilverde. Ze speelde veel afwisselende rollen waarvan die in I´m not there de meest bijzondere was. In die film speelden 6 verschillende acteurs fases uit het leven van Bob Dylan en een van hen was Cate Blanchett.

Dat leverde haar tientallen prijzen en nominaties op met o.a. een Oscarnominatie en een Golden Globe. Behalve op het witte doek is ze ook regelmatig te zien op toneelpodia waar ze met name in Londen en New York rollen speelt in grote klassieke toneelstukken. 

Niet onvermeld mag blijven dat ze al 20 jaar is getrouwd met haar Australische man en moeder is van 4 kinderen. We hebben haar al weer enige tijd gemist in de bioscoop maar op 29 augustus is ze te zien in Where´d You Go Bernadette. Daarin speelt ze met een donkere pruik op een vrouw, die ogenschijnlijk alles heeft wat je je maar kunt wensen. Toch verlaat ze heel onverwacht haar gezin tot verbazing van haar familie. 

Tekst bij foto : Judy Dench als de 80-jarige Joan in Red Joan

Deel deze pagina: