Live Live

Filmblik:Melancholische en mysterieuze terugblik van een filmregisseur op zijn werk en zijn leven

Gepubliceerd: Dinsdag 17 september 2019 08:34

Filmblik:Melancholische en mysterieuze terugblik van een filmregisseur op zijn werk en zijn leven

Pedro Almodóvar is het idool van de Spaanse film. De theatraliteit van het dagelijks leven staat daarin centraal in zijn werk en wordt in vaak prachtige kleuren getoond in verkleedpartijen, aandacht voor seksualiteit en felle emoties in een kunstmatig jasje.

Door Henk Looijen

Kitsch ligt soms op de loer maar zijn films zijn heerlijk om naar te kijken. Hij is dan ook vele malen onderscheiden met Oscars, prijzen in Cannes en Venetië en Bafta’s (Engelse Oscar).

Bijzonder aan zijn nieuwe film Dolor y gloria (pijn en roem) is dat hij ditmaal heel ingetogen het verhaal vertelt van een regisseur op leeftijd, die terugblikt op het verleden en de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt.

In de film heeft Salvador al jaren geen film meer gemaakt, maar kan gelukkig nog teren op de successen, die hij al regisseur heeft gehad. Wanneer een oude film van Salvador weer onder de aandacht van het publiek wordt gebracht brengt hem dat ook weer in contact met de aan lager wal geraakte hoofdrolspeler Alberto. De twee worden eindelijk weer herenigd nadat ze lang geleden gebrouilleerd zijn geraakt.

De ontmoeting zet een kettingreactie in gang waarin het verleden terugkeert in het leven van Salvador. Terugdenkend aan zijn moeder (gespeeld door Penélope Cruz) wordt hij gedwongen zijn leven een nieuwe impuls te geven. Met behulp van vrienden en drugs komt de creativiteit langzaam weer boven.

Dolor y gloria is de meest persoonlijke film van Almodóvar en bevat ongetwijfeld veel autobiografische elementen. Voor de hoofdrol van Salvador koos Almodóvar zijn landgenoot Antonio Banderas, die vooral in machorollen is te zien in Amerikaanse films. 

Maar ditmaal schittert hij ingetogen in de rol van een oudere man, die terugblikt op zijn jeugd vol armoede en de hoogtepunten uit het verleden. Banderas speelt het onverwacht ingetogen en kreeg zeer terecht de prijs voor de beste acteur op het Filmfestival van Cannes. 

Vanaf 19 september te zien in Focus.
Foto bij de tekst : Antonio Banderas in de rol van een filmregisseur in de Spaanse film Dolor y gloria

Deel deze pagina: