Live Live

Filmblik: Nederland weer niet aanwezig in Cannes

Gepubliceerd: Maandag 20 mei 2019 12:47

Filmblik: Nederland weer niet aanwezig in Cannes

Het Filmfestival In Cannes is al weer begonnen en weer is er geen enkele Nederlandse film geprogrammeerd in het hoofdprogramma of een van de belangrijke bijprogramma’s. Het is een zekere traditie geworden dat een Nederlandse film geen rol vervult in het belangrijkste artistieke filmfestival.

Geconstateerd moet dan ook worden dat het artistieke niveau van de Nederlandse film op een laag pitje staat. Dan doen de Belgen het aanzienlijk beter. Zo zagen de gebroeders Dardenne bijna al hun films meedingen naar de Gouden Palm en zijn zij een van de weinigen die deze prijs zelfs twee keer wonnen. 

Ook andere Belgische films zijn in de afgelopen jaren in Cannes te zien geweest. Vorig jaar nog won de prachtige Belgische film Girl daar een reeks van prijzen. Tot mijn grote teleurstelling kwam de film in Hollywood niet verder dan een Golden Globe-nominatie.

In de Verenigde Staten doen we het echter beter dan de Belgen. Driemaal kreeg een Nederlandse film een Oscar (De aanslag, Antonia en Karakter) en waren er ook nog zes Oscarnominaties. Belgische speelfilms werden zeven maal voor een Oscar genomineerd, maar nog nooit werd er een bekroond.

Take me somewhere nice
Er is voor Arnhemmers gelukkig ook leuk nieuws betreffende Cannes. In een bijprogramma met films van jonge, onafhankelijke filmmakers is de Nederlandse film Take me somewhere nice geselecteerd. En bijna tegelijk met de internationale pers in Cannes is deze film vanaf donderdag 23 mei al in Focus te zien. De film volgt de reis van de eigengereide jonge Alma, die vanuit Nederland in de zomerhitte van Bosnië arriveert om haar vader in het ziekenhuis te bezoeken. 

Ze heeft hem al lang niet gezien en ze weet eigenlijk ook niet wat ze daar te zoeken heeft. Ze komt van de ene absurde en vervreemdende situatie in de andere terecht. Maakster van de film is Ena Sendijarevic, die sinds haar zevende in Nederland woont als vluchteling voor de oorlog in voormalig Joegoslavië. Het is duidelijk dat er autobiografische elementen in deze film zitten. De film heeft een licht komische ondertoon maar stelt bijvoorbeeld wel verschillen over sociale ongelijkheid tussen oost en west aan de orde

Ian McKellan wordt 80 jaar

Het is bijna niet te geloven dat de Britse acteur Ian McKellan 25 mei 80 jaar wordt. Hij ziet er inderdaad zeer gerimpeld uit maar is de laatste jaren buitengewoon actief en te zien in minstens 3 films te zien. Meestal in kleine rollen, die eigenlijk niet bij zijn status horen Bij het grote publiek is hij pas bekend geworden met zijn rol van Gandalf in de reeks Lord of the Rings films. 

Hiervoor kreeg hij een Oscarnominatie voor de beste mannelijke bijrol. Verder kreeg hij in 1999 een Oscarnominatie voor de beste mannelijke hoofdrol in Gods and Monsters. Bij die gelegenheid schreef de NRC destijds dat deze filmrol de grote doorbraak voor de filmacteur McKellan zou kunnen worden met de opmerking dat als Anthony Hopkins stopt, McKellan de eerste kandidaat is voor de beste actieve filmacteur. 

Zo ver is het niet gekomen en dat heeft alles te maken met het feit dat hij regelmatig heeft verklaard niet te zijn geinteresseerd in een positie als ster, in theater noch in film. En dat is opmerkelijk want hij schittert hij vooral in het theater en geldt als de belangsrijkste Engelse toneelacteur van zijn generatie. Zo heeft hij bijna alle grote Shakespearerollen gespeeld en is daar vele malen voor onderscheiden. 

McKellan heeft zich in eigen land ook verdienstelijk gemaakt door in 1988 zich te verzetten tegen de strenge Britse wetgeving tegen homoseksualiteit. Voor een man met zo’n topcarrière een opmerkelijke daad. Ondanks zijn oppositie tegen de regering Thatcher, werd hij in 1990 in de adelstand verheven en is hij een van de weinige openlijk homoseksuele Engelse edelen. 

Foto: Scène uit de film Take me somewhere nice

Deel deze pagina: