Live Live

Filmblik: Politiek incorrect geweld en verstilde tragiek in poëtische oorlogsfilm

Gepubliceerd: Maandag 06 mei 2019 13:18

Filmblik: Politiek incorrect geweld en verstilde tragiek in poëtische oorlogsfilm

Clint Eastwood belichaamde in de jaren zeventig in de film Dirty Harry politieman Calahan, die in strijd met de regels volledig het recht in eigen hand neemt. Die film werd toen door velen beschouwd als een fascistische ode aan de ordehandhaving. Gelet op die kritiek bond Hollywood in, maar nu is er een kleine studio, die weer eens alle remmen losgooit. Of zoals regisseur Craigh Zahler : “Ik stop geen sociaal politieke boodschappen in mijn films.“

Door Henk Looijen

Mel Gibson speelt in Dragged Across Concrete een oude politieman, die met zijn jongere collega Vince Vaughn na de mishandeling van een verdachte wordt geschorst. De heren hebben duidelijke opvattingen over bijvoorbeeld wapenbezit, abortus en zoeken nu hun eigen weg in de onderwereld. 

Bijzonder aan deze film is dat er vaak ruim de tijd wordt genomen voor bepaalde scenes, iets dat ongebruikelijk is in geweldfilms waar de vaart er hoe dan ook moet worden ingehouden. De film draait in Pathé en Vue.

Anna’s War

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal is de Russische film Anna’s War. Een 6-jarig Joods meisje houdt zich in 1941 in het door de Nazi’s bezette Oekraïne schuil in een schoolgebouw dat de Duitsers in gebruik hebben. Ze heeft zich verstopt in een schoorsteenkanaal en moet in die benarde positie zien te overleven. 

Ze is voortdurend op zoek om iets eetbaars te bemachtigen en is steeds op haar hoede als de Duitsers weer in het gebouw terugkeren. Als de militairen even weg zijn gaat ze op avontuur in het gebouw en ontdekt opgezette dieren, die tot poëtische fantasieën leiden. Ook al door de geluidsmix ben je volledig in de ban van de situatie waarin ze verkeert. 

Je hebt weinig fantasie nodig om te beseffen dat er op dit moment op vele plekken in de wereld kinderen zich in een vergelijkbare positie bevinden. Mede door de ongelooflijke acteerprestatie van dit meisje een adembenemende en onvergetelijke film. Anna’s War is te zien in Focus.

Op 6 mei is George Clooney 58 jaar (!) geworden.

Met het noemen van zijn naam hebben we over een van de meest bekende Hollywoodacteurs. Het is echter de vraag of we ook met een van de beste acteurs te maken hebben. Wel ongetwijfeld de best betaalde, want voor zijn laatste film Money Monsters uit 2016 met Julia Roberts aan zijn zijde streek hij een honorarium van 20 miljoen dollar op.

Toch heeft hij een aardige staat van dienst met een Oscar voor beste acteur in de film Michael Clayton en een Oscar als medeproducent voor de film Argo. Maar sinds hij getrouwd is heeft hij blijkbaar weinig animo om weer eens in een speelfilm te verschijnen. Op dit moment maakt hij opnamen voor een mini/serie voor de televisie naar het beroemde boek Catch 22, waarvan in 1970 ook al eens film was gemaakt. Wij moeten het voorlopig doen met een filmpje voor Nespresso. Wat hij daarvoor betaald krijgt zullen we wel nooit te weten komen.

Foto: Mel Gibson en Vince Vaughn in Dragged Across Concrete

Deel deze pagina: