Live Live

Filmblik: Sombere toekomstverwachting in de sciencefictionfilm Ad Astra

Gepubliceerd: Dinsdag 24 september 2019 13:53

Filmblik: Sombere toekomstverwachting in de sciencefictionfilm Ad Astra

In Ad Astra (“naar de sterren”) maakt Brad Pitt een reis in de ruimte op zoek naar zijn vader, die verdacht wordt van sabotage vanaf een planeet.

We zijn al aan heel wat films met avonturen in de ruimte gewend. Regisseur James Gray kiest in zijn film niet zo zeer voor spectaculaire beelden met rondvliegende objecten maar voor een soort bespiegeling hoe het in de toekomst met de mens moet. Die heeft ondanks de technologische vooruitgang zich niet echt mee ontwikkeld.

Het is nog altijd een wezen dat vooral aan zichzelf denkt. Het heelal is vooral belangrijk als bron voor grondstoffen. Inmiddels is een reis naar de maan geen enkel probleem meer en zijn we al op Mars aangeland. Daar is al een station van waar uit het heelal verder wordt onderzocht. Er zijn al voorbereidingen om de ijsplaneet Neptunus, die het verst van de zon is verwijderd, te bereiken. En de maan is al door verschillende landen gekoloniseerd. Dat leidt in de film tot achtervolgingsscenes tussen ruimtepiraten.

Brad Pitt krijgt de opdracht om uit te zoeken of zijn vader nog leeft. Deze is als astronaut jaren eerder met een bemande ruimtevlucht naar de randen van het zonnestelsel afgereisd en men heeft sindsdien geen enkel contact meer met hem gehad. Wel verdenkt men hem van sabotageacties omdat er mysterieuze en rampzalige energiegolven vanuit de ruimte de aarde teisteren.

Gedurende zijn ruimtereis stelt Brad in voice-overs vragen over zijn bevindingen. Zoals vragen waarom de mens nog de ruimte in gaat en hoopt te ontdekken wat we nog niet weten. En ook over de zin van de schepping en het bestaan van God.

Brad Pitt geldt als een van de bekendste filmsterren. Maar de vraag is of dat door zijn filmcarrière komt of door andere omstandigheden. Hij is inmiddels 55 jaar en werd al heel jong uitgeroepen tot meest sexy man van de eeuw. Dat betekende in Hollywood een reeks relaties met bekende sterren als Juliette Lewis, Gwyneth Paltrow en Jennifer Anniston.

Aardig is het te vermelden dat zij geen bittere nasmaak hebben overgehouden aan hun relatie met hem Sterker nog achteraf prijzen zij unaniem zijn aardige en lieve karakter. Dat zou ook kunnen blijken uit zijn laatste relatie, die met Angelina Jolie. Nadat ze al jaren een relatie hadden en drie kinderen adopteerden besloten zij in 2014 te trouwen en kregen in dat huwelijk drie kinderen. Inmiddels zijn zij in een vechtscheiding gewikkeld.

Brad heeft er in enkele rollen blijk van gegeven dat hij goed kan acteren. Maar te vaak koos hij voor gemakkelijk rollen in nietszeggende films. Met als gevolg dat hij slechts drie Oscarsnominaties kreeg, waarvan twee voor bijrollen. Door zijn gebrek aan echte ambitie speelt hij in vergelijking met andere grote sterren in weinig films. Hooguit twee of drie per jaar en dan slaat hij weer enkele jaren over.

Hij is wel actief als medeproducent van films en kreeg met zijn collegaproducenten een Oscar voor de indrukwekkende film 12 years a slave. Deze beschouwing over Brad wil ik toch positief eindigen met de constatering dat hij op dit moment toevallig in twee uitstekende rollen (Onze upon a time in Hollywood en Ad Astra) is te zien.


Ad Astra is te zien in Pathé.

Foto: Brad Pitt in de ruimte op zoek naar zijn vader. - ©-2019-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation

Deel deze pagina: