Live Live

Filmblik: sterke jonge vrouw hervindt zich na zoutzuuraanval in Dirty God

Gepubliceerd: Maandag 29 april 2019 12:08

Filmblik: sterke jonge vrouw hervindt zich na zoutzuuraanval in Dirty God

De Nederlandse regisseuse Sacha Polak heeft met haar films Hemel en Zurich een bescheiden oeuvre opgebouwd, dat internationaal de aandacht trok. Zo kreeg ze de kans om in Engeland een film te mogen maken. Dat werd Dirty God waarin Jade samen met haar 2-jarige dochter bij haar moeder woont in een arbeiderswijk in Londen.

Door Henk Looijen

In de bloei van haar leven heeft een wraakactie van haar ex haar achtergelaten met blijvende littekens. Het bruisende nachtleven was voor Jade en haar vriendinnen een wekelijks hoogtepunt, maar tegenwoordig wordt ze in nachtclubs geconfronteerd met starende blikken. 

Zo moet ze een gevecht aangaan tussen uiterlijke schoonheid en innerlijke waardigheid. Ondanks alle pijnlijke ervaringen laat Jade zich niet uit het veld slaan en neemt ze het besluit om de weg naar zichzelf en haar dochter terug te vinden.

Sacha Polak zag jaren geleden op Lowlands een jonge vrouw met littekens van een verbranding in haar gezicht. Het viel haar op dat iedereen naar haar keek en direct weer wegkeek. Ze trok zich het lot van deze vrouw aan en besloot een film te maken over een vrouw, die hier mee moet leven. Die vond ze uiteindelijk in Engeland via streetcasting. 

En het is bijna niet te geloven dat de jonge Vicky Knight zo’n geweldige acteerprestatie levert. Dat is vooral te danken aan Sacha Polak, die haar intens begeleidde. In de film zitten enkele expliciete scenes, die ook voor professionals zeer lastig zijn, maar Polak wist een intense band met haar hoofdrolspeelster op te bouwen waardoor deze scenes overtuigen.

Dirty God is te zien in Focus.

Reclame met een smetje

We kennen allemaal het verschijnsel dat er bij reclame soms wat ruimhartig met de voorlichting wordt omgegaan. Zo ook in de filmwereld. Dirty God werd zeer goed in de Nederlandse pers ontvangen en distributeur Cinéart strooit in een persbericht ruim met citaten: “een fenomenale prestatie “ ( **** De Volkskrant ), “ De opening van dit ingevoelde drama is meteen raak “ (**** De Telegraaf), “Het debuut van Vicky Knight is een prestatie van jewelste “ (**** Trouw), “Dirty God is onnederlands sterk (**** Nederlands Dagblad). Verder nog recensies van Het Parool en de Groene Amsterdammer, die zeer lovend waren maar geen sterren hanteren. 

Opvallend is dat in deze lange opsomming een van de belangrijkste kranten met een goede filmrubriek ontbreekt, nl. de NRC. Die krant signaleert dat de film vol visuele sensiviteit zit, maar dat onder de beelden weinig valt te ontdekken. En gaf 'maar' 3 sterren. Jammer van Cinéart, dat verder alle lof verdient en verantwoordelijk is voor de aankoop van vele prachtige films, die meestal in de filmhuizen zijn te zien.

Kirsten Dunst jarig

Wij feliciteren Kirsten Dunst, die op 30 april 37 jaar wordt. We zagen haar de afgelopen maanden regelmatig op de televisie in de 3 films van Spider Man, die op de buis stelselmatig herhaald worden. Of in een van de vele tienerfilms waar ze ooit patent op had. Maar later koos ze toch voor wat serieuzer films, zoals Melancholia waar ze in 2011 in Cannes de prijs voor de beste actrice kreeg. Ondanks het feit dat ze in meer dan 80 speelfilms en televisieseries acteerde lijkt het dat ze aan het afbouwen is. Haar laatste bioscoopfilm was de psychologische thriller Woodshock, alweer twee jaar geleden. Op dit moment draait ze al enige tijd een tweetal televisieseries.


Foto: scène uit de film Dirty God

Deel deze pagina: