Live Live

Filmblik: vervreemde horror- en humoristische situaties rond een rode jurk

Gepubliceerd: Donderdag 12 september 2019 09:11

Filmblik: vervreemde horror- en humoristische situaties rond een rode jurk

Om horrorliefhebbers niet helemaal op het verkeerde spoor te zetten alvast een waarschuwing. In Fabric heeft verrassende horrorelementen maar wijkt af van het echte genre. Te soft zullen we maar zeggen. De grote kracht van de film is dat hij boordevol verrassingen zit.

Door Henk Looijen

Eerst maar het verhaal. Sheila is een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd en werkt als lokettist bij een bank. Als ze besluit te reageren op een contactadvertentie zoekt ze in een ouderwets sjiek warenhuis een mooie rode jurk uit. En dan beginnen de vervreemdende effecten waar deze film vol mee zit.

Zo wordt ze in dichterlijke en onzinnige zinnen toegesproken door een medewerkster, die zich ook al vreemd gedraagt. Algauw blijkt dat er iets vreemds aan de hand is met de jurk. Ze krijgt uitslag op haar huid en in huis gebeurt er een heftig ongeluk als ze de jurk wast. 

Ze wil de jurk ruilen maar dat niet word toegestaan. Uit kwaadheid laat ze de jurk in de winkel achter en die komt op den duur in het tweedehandscircuit terecht. En zo ook in het bezit van een klunzige wasmachinemonteur, die hem voor zijn vrouw koopt.

Het volgen van de jurk levert horrorachtige situaties op maar regisseur Strickland heeft meer pijlen op zijn boog. De film zit boordevol audiovisuele verrassingen en dialogen. Dat begint al bij een van de beoordelingsgesprekken die Sheila moet ondergaan. 

En ook de ontmoetingen bij dateafspraken leveren ongemakkelijke situaties op. En vooral de orakeltaal van de monteur als hij een wasmachine onder handen heeft en uitlegt wat er aan het apparaat mankeert. Strickland maakt van het warenhuis een soort spookhuis waar de hongerige klanten hunkerend voor de deur staan. 

Toch heeft hij geen satire op de consumptiemaatschappij willen maken. En wat te denken van het gegeven dat de jurk gemakkelijk van maat verandert en dus iedereen past. Kortom veel raadsels, die echter geen antwoord hoeven. In Fabric biedt alleen maar kijkplezier (voor de liefhebbers). Te zien in Focus.

Foto bij de tekst : Kijkend in de spiegels zie je al de vele kanten van de rode jurk in de film In Fabric

Deel deze pagina: