Live Live

Geluidsoverlast tijdens Koningsdag niet gemeten

Gepubliceerd: Donderdag 02 mei 2019 11:08

Geluidsoverlast tijdens Koningsdag niet gemeten

De gemeente Arnhem heeft geen geluidsmetingen uitgevoerd tijdens Koningsdag. Dat heeft burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond laten weten aan de gemeenteraad. De harde muziek van de verschillende podia in de stad leidde tot overlast bij honderden Arnhemmers.

Veel Arnhemmers dienden een klacht in. De gemeente heeft tot nu toe zo'n 300 meldingen ontvangen. De vraag was of het geluidsniveau overschreden is of niet. Maar op die vraag komt waarschijnlijk geen antwoord. Er is namelijk niet gemeten en dus ook niet gehandhaafd door de gemeente.

"Tot onze spijt zijn gedurende Koningsnacht en Koningsdag geen geluidsmetingen verricht en is niet handhavend opgetreden", schrijft Marcouch. "Dit mag nooit meer gebeuren en deze weken bespreek ik met alle betrokkenen hoe wij gaan regelen dat wij het geluid voortaan passend beperken."

Op de Facebookpagina van RTV Arnhem reageren de meeste lezers verbaasd en soms verontwaardigd op de klachtenregen. Een feestje per jaar moet toch kunnen, vinden velen van hen. "Meer dan 65.000 bezoekers van uit Arnhem en omgeving en [een paar honderd] klachten. Wat zegt dat?" Een ander: "Beter Horen verkoopt oordopjes!"

Wonen in een stad 'betekent nou eenmaal leven in de brouwerij', vindt iemand. Anderen maken de klagers uit voor 'azijnpissers' die 'beter in een hutje op de hei kunnen gaan wonen'. "Als 't je niet bevalt ga dan lekker naar 't weiland in Groningen; kun je klagen over een paar overvliegende ganzen."

Maar er zijn ook reageerders die de klagers bijvallen. "Als het nu muziek was...", klaagt een oudere man. "Maar het heeft er niets meer mee te maken..." Iemand anders: "Ik vind het niet normaal als ik op de Sonsbeekmarkt oordoppen in moet."

Marcouch heeft eerder al laten weten volgend jaar de overlast te willen beperken.

Omroep Gelderland/RTV Anrhem


Deel deze pagina: