Live Live

informatieavond buikaneurysma

Gepubliceerd: Dinsdag 05 februari 2019 16:29

informatieavond buikaneurysma

Rijnstate ziekenhuis houdt samen met Vitesse een informatieavond over Buikaneurysma; een aandoening die nog te weinig bekendheid heeft.

Een Aneurysma is een verwijding van een slagader met vaak als gevolg een scheur. Buikaneurysma vindt plaats in de grootste slagader van het lichaam: de aorta. De verwijding zit vaak net onder de navel. De aandoening komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

“Hij ontstaat langzaam en geeft vrijwel geen klachten. Je hebt geen klachten tot er symptomen ontstaan in de vorm van een scheur. Het risico bij deze aandoening is dat de patiënt te laat naar het ziekenhuis gaat en al een scheur heeft. Meestal wordt de buikaneurysme per ongeluk ontdekt bij een echo, naar aanleiding van andere klachten”, vertelt vaatchirurg Jan-Willem Lardenoije.

In de omliggende landen zoals zweden en Groot-Brittannië is een screeningsprogramma. Daar worden mannen boven de 60 worden opgeroepen om een echo te maken. “In Nederland hebben we dit beleid niet”, vertelt Lardenoije, “Dit heeft vooral met de kosten te maken. Het is heel duur om zo’n programma op te zetten. We hebben onderzocht dat we met screenings wel patiënten kunnen helpen en kunnen voorkomen dat ze scheuren. Als je echter kijkt naar hele bevolking is het niet kosteneffectief.”

Lardenoije: “Het is een aandoening die nog niet heel bekend is, daarom willen wij deze onder aandacht brengen. Veel mensen weten niet wat het is of dat het er is, terwijl het levensgevaarlijk kan zijn als de verwijding leidt tot een scheur.” Daarom houdt Rijnstate ziekenhuis samen met Vitesse een informatieavond.

Op dinsdag 12 februari vindt de informatieavond over buikaneurysma plaats in het Rijnstate ziekenhuis. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.rijnstate.nl/buikslagader

Deel deze pagina: