Live Live

Jan Terlouw en burgemeester Marcouch openen de week van poëzie in de Rozet

Gepubliceerd: Donderdag 31 januari 2019 17:31

Jan Terlouw en burgemeester Marcouch openen de week van poëzie in de Rozet

Gedichten voordragen aan het publiek tijdens een ontbijt. Zo hebben schrijver en oud-politicus Jan Terlouw en burgemeester Ahmed Marcouch de week van poëzie op donderdag in Rozet geopend.

In aanwezigheid van vele bezoekers begon de burgemeester zijn gedicht , waarna Jan Terlouw het van hem overnam. “Ik heb nooit gedacht dat ik gedichten ging schrijven, schrijven vond ik altijd moeilijk”, zegt Terlouw. “Maar ben dat wel gaan doen.”

Gedichten betekenen veel voor hem. “In een gedicht kun je vaak naar de essentie van dingen, de kern van een boodschap kun je vaak niet mooier zeggen dan in een gedicht. Het is belangrijk om gedichten mee te geven aan mensen, omdat dat de communicatie is tussen mensen. Tot mijn verrassing werd er vandaag goed geluisterd, dat kon ik goed merken.”

“We zijn een samenleving”, gaat Terlouw door. “Er moet veel meer nadruk op het woordje samen gelegd worden. Mensen moeten elkaar weer vertrouwen. Je kunt niet zonder vertrouwen; je durft je kind niet naar school te sturen als je de leraar niet vertrouwt je durft niet naar het ziekenhuis te gaan als je de arts niet vertrouwt. Vertrouwen is zo iets moois en zo iets belangrijks in de samenleving. Als dat mensen afneemt, dan merk je dat ze ongelukkiger worden”.

“Het is belangrijk dat er aandacht is voor de week van poëzie”, vindt hij. “Poëzie is taal en taal is het mooiste dat we hebben, die ons mens maakt en de meest sterke communicatiemiddel. Ik merk dat het verhaal het allermooiste communicatiemiddel is. Het is sterker dan films. Als ik een verhaal vertel dan heb alle aandacht. Dan luistert iedereen. Poëzie is ook een vorm van verhalen” sluit hij af.

Jan Terlouw heeft zijn gedichten gebundeld. Zijn bundel ‘Gedichte gedachten’ is verkrijgbaar in alle boekenwinkels.

Onze college Cemile Yalcin sprak Terlouw. "Tot mijn verbazing luisterden mensen heel goed naar me."

Deel deze pagina: