Live Live

Klanten afzetten en drugs dealen vanuit de auto: 'Wild-west'-gedrag taxichauffeurs ergert collega's

Gepubliceerd: Donderdag 04 april 2019 21:13

Klanten afzetten en drugs dealen vanuit de auto: 'Wild-west'-gedrag taxichauffeurs ergert collega's

Taxichauffeurs die klanten afzetten, drugs dealen vanuit hun auto en collega's afsnijden om klanten in te pikken. Een groep Arnhemse chauffeurs beschuldigt sommige andere rijders van dit soort 'wild-west'-gedrag.

Eerder deze week hebben ze een brandbrief met hun grieven overhandigd aan burgemeester Ahmed Marcouch. Hier zal het niet bij blijven, kondigt taxirijder Fahim Rassuli aan. Hij zegt zo'n veertig goedwillende collega's uit Arnhem te vertegenwoordigen.

Eerst gaan deze chauffeurs actie voeren door naar de gemeente te gaan. Daarna wordt het minder publieksvriendelijk, waarschuwt hij. “Eerst gaan we niet meer rijden, dan staan we gewoon stil.” En als dat niet helpt? “Dan blokkeren wij de busbaan.”

Wat zou Rassuli als oplossing zien voor het wangedrag van sommige collega's? Daar is hij heel resoluut in. “Handhaven! Bij de eerste overtreding een waarschuwing, bij de tweede een boete en de derde keer een schorsing.” En gaat een chauffeur daarna weer de fout in? “Dan oprotten!”

SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink bevestigt de verhalen van de chauffeurs. Hij wijt de uitwassen aan de liberalisering van de taxibranche. “Dan krijg je wild-westtaferelen. Dat hebben we in Arnhem al jaren”, stelt hij. “Klanten worden opgelicht en zijn de dupe.”

Bij wethouder Roeland van der Zee (vervoer) is de problematiek bekend. Hij zegt met de taxibranche om tafel te zitten. “We zien dat er excessen zijn als er evenementen zijn.”

Van der Zee wil een duidelijke verordening op dit gebied maken. Op basis daarvan kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) optreden. De VVD'er wil er zo gauw mogelijk mee aan de slag, zegt hij.

Taxichauffeur Rassuli vertelt dat hij en zijn collega's nog tot maandag op een reactie van de gemeente wachten. “Dan bespreken we met elkaar wat de volgende stap is en of we actie ondernemen.”

Afbeelding ter illustratie

Deel deze pagina: