Live Live

Kopers Sint Jan de Doperkerk verkennen opties

Gepubliceerd: Dinsdag 22 januari 2019 14:50

Kopers Sint Jan de Doperkerk verkennen opties

De Sint Jan de Doperkerk in Klarendal is afgelopen jaar verkocht aan een aantal ontwikkelaars en beleggers. Een van de kopers van het rijksmonument is Thijmen Stallen.

’Ik ben een van de eigenaren van de kerk, samen met andere lokale instanties eigenaren van de kerk. Het is een rijksmonument. We hebben met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) overlegd om te kijken wat er mogelijk is. Niet alleen de buitenkant hoort bij het monument; ook de binnenkant en de inventaris horen erbij. Dit maakt het speelveld van ons als kopers kleiner, maar wij zien dit juist als een extra uitdaging’, vertelt Stallen.

De nieuwe eigenaren zijn op het moment vooral bezig met het verkennen van opties. ‘We zijn bezig met een haalbaarheidsonderzoek welke functies passen en waar behoefte aan is. Er zijn zo veel opties’, vertelt Stallen, ‘maar wat we er precies mee willen doen weten we nog niet. We kijken naar publieke functies als optie en sport of zorg. We zijn bezig met het ontwerpteam om te kijken naar voorbeelden van vergelijkbare, succesvolle verbouwingen er zijn heel veel opties die we allemaal aan het bekijken zijn.’

Voorheen werd de kerk gebruikt als memorarium. Het was een gedenkplaats met ruimte voor bruiloften en begrafenissen. In 2017 sloot de kerk haar deuren en werd te koop aangeboden. De urnen die er stonden zijn door de vorige eigenaren op een nieuwe plek ondergebracht.

Deel deze pagina: