Live Live

Kopje koffie relatief goedkoop op Arnhems terras

Gepubliceerd: Woensdag 24 juli 2019 10:10

Kopje koffie relatief goedkoop op Arnhems terras

Wie op een terras een kopje koffie wil bestellen, kan het beste naar Arnhem gaan. Dat blijkt uit het jaarlijkse terras-onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners. Het bakkie kost in de Gelderse hoofdstad gemiddeld €2,21, het laagste tarief in Nederland.

Een rondje op een terras kost in Arnhem gemiddeld 22 euro en 75 cent. Dat is 3,2 procent meer dan een jaar geleden. Een rondje kost gemiddeld in Nederland €23,35, een stijging van 3,1 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Van Spronsen meet jaarlijks in grotere Nederlandse steden de prijs van een rondje op het terras: twee koffie, twee fris, twee pils, en twee rosé. Amsterdam is voor het vijfde jaar op rij de duurste terrasstad. Een rondje kost daar €25,10.

Naar Nijmegen fietsen, dan? Dat loont nauwelijks de moeite; een rondje kost daar met €22,70 een stuiver minder. Wie relatief goedkoop wil drinken, kan maar beter naar Zwolle gaan. Daar kost een standaard-rondje €21,88. Arnhem staat op de 13e plaats van de 21 onderzochte steden.

De verhoging van het BTW-tarief van 6 naar 9 procent voor alcoholvrije dranken is terug te zien in de prijzen, stellen de onderzoekers. Deze groep dranken stegen met 3,8 procent tegenover 2,6 procent voor bier en wijn.


Uit het onderzoek blijkt verder dat de stijging van de inkoopprijs van bier niet volledig wordt doorberekend aan de Nederlandse consument. Het afgelopen jaar steeg de inkoopprijs bier met circa 3,7 procent. De horecaondernemers verhoogden de prijs voor een fluitje met gemiddeld 3,3 procent.

 

Foto: CC0

Deel deze pagina: