Live Live

Leverancier zonnecellen gemeente maakt ook verboden clusterbommen

Gepubliceerd: Zaterdag 08 december 2018 22:20

Leverancier zonnecellen gemeente maakt ook verboden clusterbommen

De zonnecellen op het dak van het Arnhemse stadhuis zijn geleverd door een concern dat ook clusterbommen maakt. Dat blijkt uit een onderzoek van nieuwssite Follow the money (FTM). Een internationaal verdrag dat ook door Nederland is ondertekend, verbiedt dergelijke wapens.

Leverancier Hanwha Q.Cells is een oorspronkelijk Duits bedrijf dat nu onderdeel is van de Koreaanse Hanwha Groep. Deze staat op een officiële uitsluitingslijst van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In 2013 is het in Nederland verboden voor financiële instellingen om te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van clustermunitie.

Arnhem is niet de enige gemeente die zonnecellen van Hanwha Q.Cells gebruikt. Onder meer Amsterdam en Montferland worden genoemd. Provincies in het Noorden moedigen bewoners actief aan de omstreden energie-opwekkers aan te schaffen.

De gemeente Arnhem lijkt zich van geen kwaad bewust te zijn. “We weten dit dankzij de mail die jij stuurt”, zegt een woordvoerder tegen FTM.

Wethouder Roeland van der Zee laat de nieuwssite weten dat hij laat uitzoeken ‘hoe we in de toekomst kunnen voorkomen dat we nog zaken doen met bedrijven die op de Uitsluitingslijst voorkomen'. "Het ligt in de verwachting dat we door deze zaak de inkoopvoorwaarden zullen aanscherpen."

Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom, een granaat of een raket die tot ongeveer 200 kleine bommetjes uitstrooit. Het gebruik van dergelijke munitie is zeer omstreden omdat ze veel burgerslachtoffers eist. In de Tweede Wereldoorlog zijn in de regio Arnhem ook dergelijke bommen gebruikt. 

Afbeelding ter illustratie. - Foto: CC0

Onderzoeksjournalist Ties Joosten sprak in Arnhem Aktueel met Paul Wouters. Zijn de 'foute' zonnecellen iets waar de gemeente zich schuldig over moet voelen?

Deel deze pagina: