Live Live

Maleise beren geboren in Burgers' Zoo

Gepubliceerd: Vrijdag 17 mei 2019 12:55

Maleise beren geboren in Burgers' Zoo

Twee Maleise beren zijn geboren in een speciaal ontworpen kraamverblijf. Dat meldt Burgers' Zoo. "Geboortes van Maleise beren zijn erg zeldzaam in de Europese dierentuinen en zeer welkom voor het Europese fokprogramma. Voor Nederland is het zelfs een primeur."

Maleise beren komen net als bij alle berensoorten naakt, blind en hulpeloos ter wereld. "Om die reden hebben wij de eerste kritieke dagen afgewacht en moeder en de tweeling volledig met rust gelaten."

Uit de stamboekgegevens van het Europese fokprogramma voor de Maleise beer blijkt dat er in totaal 38 Maleise beren in de Europese dierenparken leven die zijn aangesloten bij de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria): 12 mannen en 26 vrouwen. 

De gemiddelde leeftijd van de Maleise berenpopulatie in Europa ligt daarbij behoorlijk hoog en er is dus een duidelijk overschot aan vrouwen. Voor veel diersoorten verlopen de Europese fokprogramma’s zeer voorspoedig, maar bij Maleise beren is dit helaas niet het geval.

Op vrijdag 30 november 2018 is een Maleise berenman vanuit Zoo Edinburgh (Schotland) naar Arnhem afgereisd in de hoop dat zijn komst een stimulerende werking zou hebben op de hormoonhuishouding van de twee reeds aanwezige berinnen. Beide vrouwen kwamen op 22 april 2008 vanuit de dierentuin van Keulen (Duitsland) naar Burgers’ Zoo. De man uit Schotland is 15,5 jaar oud.

Foto: Burgers' Zoo

Deel deze pagina: