Live Live

Meer AED’s in Gelderland door crowdfunding platform BuurtAED

Gepubliceerd: Dinsdag 13 maart 2018 14:08

Meer AED’s in Gelderland door crowdfunding platform BuurtAED

Vandaag start het platform BuurtAED.nl van Philips en de Hartstichting met als doel om meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. In Aalst en Arnhem zijn de eerste acties in Gelderland gestart. Arnoud van Aalst is de initiatiefnemer om zijn voetbalclub Roda Boys hartveilig te maken. In Arnhem is de inzamelingactie van Nick Ebbers voor zijn buurt Marlburgen-West zelfs geslaagd.

Vandaag start het platform BuurtAED.nl van Philips en de Hartstichting met als doel om meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. In Aalst en Arnhem zijn de eerste acties in Gelderland gestart. Arnoud van Aalst is de initiatiefnemer om zijn voetbalclub Roda Boys hartveilig te maken. In Arnhem is de inzamelingactie van Nick Ebbers voor zijn buurt Malburgen-West zelfs geslaagd.


Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED’s in het land. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. Met meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot. De actie maakt het voor buurtbewoners mogelijk om gezamenlijk geld in te zamelen voor een AED en zo hun buurt hartveiliger te maken. 

Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten kunnen worden gereanimeerd. 

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er zo'n 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. 

Dat betekent dat ze niet altijd door burgerhulpverleners op het moment dat het er écht om gaat bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden. Philips en de Hartstichting roepen buurtgenoten op om samen een AED aan te schaffen. En deze buiten op een centrale plek te hangen en te registreren om hun buurt veiliger te maken. Ze bieden daarvoor vanaf vandaag het platform BuurtAED.nl.

Deel deze pagina: