Live Live

Milieudefensie zoekt luchtwachters in Arnhem

Gepubliceerd: Maandag 06 november 2017 13:33

Milieudefensie zoekt luchtwachters in Arnhem

Milieudefensie is op zoek naar Luchtwachters in Arnhem. Luchtwachters zijn inwoners die controleren of gemeenten en het Rijk het vonnis van de rechter over gezonde lucht goed uitvoeren. Dit najaar oordeelde de rechter dat de overheid op zo kort mogelijke termijn moet zorgen dat de luchtkwaliteit overal in Nederland aan de wettelijke Europese norm voldoet.

In Arnhem zijn plekken waar dit nog lang niet het geval is. De knelpunten langs drukke wegen liggen in Arnhem aan de Velperbuitensingel en de Eusebiusbuitensingel. Luchtwachter Ieper van den Deen verwacht binnenkort met wethouder Geert Ritsema van milieu in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Die neemt al maatregelen tegen luchtvervuiling. Zo wil hij op termijn oude dieselauto's uit de binnenstad weren.

Op dit moment wordt die wettelijke norm op in ieder geval 95 plekken in het land overschreden. De lucht is het ongezondst bij drukke wegen in zeven steden en bij intensieve veehouderijen.

Er liggen voldoende maatregelen op de plank om Nederland gezonder te maken. Stimuleren dat mensen meer gebruik maken van openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto’s, bijvoorbeeld. Maar ook het invoeren van lagere maximumsnelheden, milieuzones instellen en zorgen voor autoluwe steden.

Deel deze pagina: