Live Live

Monumenten pastorie Elden en Villa Schoonheuvel na vier jaar nog in slechte staat

Gepubliceerd: Maandag 28 januari 2019 15:57

Monumenten pastorie Elden en Villa Schoonheuvel na vier jaar nog in slechte staat

GroenLinks stelt opnieuw vragen over vervallen erfgoederen. Hiermee worden Villa Schoonheuvel aan de Utrechtseweg en de voormalige pastorie aan de Huissensedijk in Elden bedoeld.

In vierenhalfjaar is er aan de pastorie, wat een rijksmonument is, niks veranderd. Dit ondanks beloften van de eigenaar. Ook Villa Schoonheuvel is nog steeds in slechte staat, zo meldde de Gelderlander afgelopen maandag.

In 2014 vroeg GroenLinks voor het eerst aandacht voor vervallen erfgoed. "Dit zijn gebouwen met veel historische waarde”, zegt Fractievoorzitter Mark Coenders. “Helaas zijn ze de laatste jaren enorm verwaarloosd. Wij willen dat de gemeente dit keert zodat de gebouwen straks niet onherstaalbaar beschadigd zijn. Nu lijken de eigenaren ermee weg te komen."

De partij stelt daarom woensdag weer vragen aan het college van burgemeester en wethouders over het vervallen erfgoed. GroenLinks wil weten wat de staat is van beide gebouwen en of die staat een gevaar is voor het behoud van de monumenten. Daarnaast wil GroenLinks weten of het college bereid is tot handhaving richting de eigenaren en waarom dit tot nu toe nog niet is gebeurd.

Enige tijd geleden werd de wetgeving zodanig veranderd dat de gemeente meer mogelijkheden heeft om te handhaven wanneer eigenaren een rijksmonument in slechte staat laten.

Arnhem Centraal dient de vragen mede in.


Foto: GroenLinks

Deel deze pagina: