Live Live

Mus meest gespotte vogel in Arnhem

Gepubliceerd: Maandag 28 januari 2019 14:04

Mus meest gespotte vogel in Arnhem

De meest voorkomende vogel in Arnhemse tuinen is de huismus. Dat blijkt uit de Nationale Tuinvogeltelling, die afgelopen weekeinde plaatsvond. Arnhemse tellers hebben 1.712 keer een exemplaar van het kleine dier waargenomen, dat zijn er ongeveer 300 meer dan vorig jaar.

Vogelbescherming Nederland is de initiatiefnemer van de telling. Deelnemers kijken 30 minuten lang welke vogels in hun tuin te zien zijn. Ook tellen ze het aantal exemplaren. Ze mogen zelf bepalen op welk tijdstip dit halfuurtje tellen plaatsvindt. Landelijk doen zo’n 50.000 mensen mee, van wie enige honderden in Arnhem.

Nummer 2, de koolmees, is op deze manier 1.164 keer gezien. Het ‘brons’ ging naar de vink. Daarvan heeft 933 keer een exemplaar zich vertoond in Arnhemse tuinen. De organisatie van de telling waarschuwt wel dat het een voorlopige uitslag is. Mensen konden tot uiterlijk maandag 28 januari 12.00 uur hun bevindingen doorgeven via www.tuinvogeltelling.nl.

Het Arnhemse beeld loopt redelijk in de pas met de landelijke uitslagen. De huismus was dit weekeinde ook in heel Nederland de meest getelde vogel tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Daarvan zijn volgens de Vogelbescherming er ruim 200.000 gezien. De koolmees staat op de tweede plek (bijna 155.000), gevolgd door de vink (ruim 100.000).

Foto: Myukii (CC)


Vrijdag 25 januari sprak RTV Arnhem met Mark Scheurkogel over de Nationale Tuinvogeltelling. Hieronder staat het interview.

Deel deze pagina: