Live Live

Museum Arnhem koopt belangrijk kunstwerk over luchtoorlogen

Gepubliceerd: Vrijdag 23 november 2018 13:08

Museum Arnhem koopt belangrijk kunstwerk over luchtoorlogen

Museum Arnhem verwerft de omvangrijke video-installatie Unending Lightning van de Spaande Cristina Lucas. Het kunstwerk wordt in het najaar van 2019 getoond in de Eusebiuskerk in Arnhem. Unending Lightning laat in een duizelingwekkende hoeveelheid beelden zien wat luchtaanvallen in de hele wereld sinds 1912 teweegbrengen.

Het werk kan worden opgevat als een monument dat de toeschouwer herinnert aan de vele slachtoffers van oorlogsgeweld, stelt directeur Saskia Bak. "Unending Lightning is in de internationale kunstwereld een belangrijk werk." 

Daarnaast is het voor Arnhem belangrijk omdat het de gebeurtenissen in de hele wereld verbindt met de gebeurtenissen die in hier hebben plaatsgevonden, stelt Bak. "We weten hier als geen ander welke enorme impact de Slag van Arnhem heeft tot op de dag van vandaag."

De video-installatie bestaat uit drie grote videoprojecties die synchroon lopen. De video's duren in totaal zes uur. Op het middelste scherm is een wereldkaart te zien. Op de plaatsen van de bominslagen verschijnt een zwarte vlek. Op het linkerscherm loopt de teller met burgerslachtoffers. Op het rechterscherm zijn beelden te zien van de media uit die tijd.

Zo wordt in duizelingwekkende vaart duidelijk welke verwoestingen sinds 1912 zijn aangericht door explosieven die vanuit vliegtuigen werden afgeworpen en hoeveel burgerslachtoffers hierdoor zijn gevallen. De beelden eindigen bij de meest recente luchtaanvallen in 2018. Unending Lightning kan worden beschouwd als een herdenkingsmonument, waarin de slachtoffers van zovele oorlogen worden herdacht – ook die van Arnhem.

 
Foto: Museum Arnhem

Deel deze pagina: