Live Live

Netbeheerder Liander staakt aanleg ‘slimme meter’ Presikhaaf

Gepubliceerd: Woensdag 13 maart 2019 21:51

Netbeheerder Liander staakt aanleg ‘slimme meter’ Presikhaaf

Liander is begin deze week acuut gestopt met de aanleg van zogenoemde slimme meters in een groot aantal woningen in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De stroomnetbeheerder heeft dit besloten in overleg met aannemer BAM, die de werkzaamheden namens Liander uitvoert.Een bepaald type hoofdzekering voor elektra, dat altijd onder de meter zit, voldoet volgens Liander niet aan alle tegenwoordige eisen. Deze vaak oude zekeringen met een capaciteit van 20 ampère moeten volgens de netbeheerder dan ook worden vervangen.

In plaats daarvan moeten exemplaren komen, die 40 ampère aan kunnen om toekomstbestendig te zijn. Woningen krijgen een volledig nieuwe aansluiting. Daarvoor zijn volgens Liander graafwerkzaamheden nodig.

Liander is eind februari in Presikhaaf begonnen met het omwisselen van oude traditionele gas- en elektrameters naar de moderne ‘slimme’ varianten. Deze geven automatisch de meterstanden door aan de netbeheerder. De problemen waar de netbeheerder op stuit, zijn met oudere hoofdaansluiters, die vaak al tientallen jaren in de woningen zitten.

Woordvoerder Marloes de Vink van Liander ontkent eerdere geruchten dat het om de veiligheid van de hoofdzekeringen gaat. “We willen de aansluitingen verzwaren, om zo te voldoen aan de Toekomst Bestendige Aansluiting”.

Deel deze pagina: