Live Live

Nieuw type trolleybus kan ook zonder bovenleiding

Gepubliceerd: Woensdag 13 maart 2019 13:28

Nieuw type trolleybus kan ook zonder bovenleiding

Er is een nieuwe uitvoering van de trolleybus: de trolleybus 2.0. Die heeft een ingebouwde accu en kan dus ook los van de bovenleiding blijven rijden.

Het nieuwe type bus rijdt vanaf komende maandag door Arnhem, maar maakt voorlopig nog wel gebruik van het stroomnetwerk. Mocht er dan toch nog iets misgaan, dan komen reizigers niet in de problemen. 


  


 De trolleybus is Arnhems unicum. In geen enkele andere stad in Nederland rijden ze. Door het uitgebreide netwerk van bovenleidingen komt de bus op veel plekken in Arnhem. Het is een heel schone manier van openbaar vervoer, die al sinds 1949 bestaat. Alleen, daar waar geen bovenleiding is, kan de bus niet komen. En ook bij een defecte bovenleiding staat de bus onherroepelijk stil.


 
Aan de uiteindelijk inzet van de bus zijn jaren van experimenten voorafgegaan. De eerste financier die vijf jaar geleden werd aangetrokken kon niet op tijd met een prototype op de proppen komen. De volgende partij wist wel een bus te leveren, waarmee de nodige proefritten zijn gemaakt.

Voorlopig rijdt de trolleybus alleen nog in Arnhem, maar op termijn zou hij ook in Wageningen, Dieren, Elst en Huissen kunnen worden ingezet. Daar moeten ze de gasbussen vervangen. Connexxion laat weten dat dit pas op zijn vroegst in 2022 gaat gebeuren.


  


 In een eerder versie van dit artikel stond dat de bus sinds afgelopen maandag rijdt. Dit is gecorrigeerd. Wel hebben er testritten plaatsgevonden.

Deel deze pagina: