Live Live

Nieuwe actie van politie sluit de pers buiten

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 19:48

Nieuwe actie van politie sluit de pers buiten

De acties van de politie voor een betere cao gaan door en een aantal dagen geleden is een nieuwe actie van start gegaan; ‘geen pers geen politie’.

Journalisten en persfotografen krijgen geen persmeldingen meer en kunnen geen informatie meer opvragen bij woordvoerders van de politie. 


Normaal worden er persmeldingen gestuurd waarin bijvoorbeeld staat dat er een ongeval is gebeurd en waar het heeft plaatsgevonden. Nu komen er vaak meldingen te staan als “hier had een persmelding moeten staan” of “ongeval” zonder plaats of toelichting. Ook woordvoerders bellen voor meer informatie heeft geen zin; er wordt geen informatie gegeven.

“We zijn er stil van hoe we behandelt worden dus zijn we echt stil,” zegt een woordvoerder van de politievakbond ACP. “Het is een van de vele acties die we dit weekend willen voeren om de minister te laten zien dat we er klaar mee zijn. We hebben alle medewerkers opgeroepen om sociale media stil te houden, geen persmeldingen te sturen en geen informatie te geven aan de pers. Dit natuurlijk met uitzondering van grotere incidenten.”

De actie wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Veel journalisten en persfotografen vinden dat de actie hen tegenwerkt en dat ze zo hun controlerende functie niet uit kunnen voeren. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft al een aantal klachten binnengekregen over de actie. “De acties van de politie mogen de persalarmering niet in de weg staan. Het is niet aan de meldkamers maar aan de pers of incidenten wel of niet verslaan worden,” aldus de NVJ.

Volgens de ACP is het echter niet de bedoeling van de actie om de pers dwars te zitten. “We snappen dat het hun werk lastiger maakt, maar het is juist de bedoeling dat het ministerie daar de klachten van ontvangt. Als piloten staken is dat niet gericht tegen de toeristen maar tegen de werkgevers, zo ook bij ons.”

Het duurt nog wel even voordat de politie stopt met deze actie. Volgens het ACP gaan ze door met de zogenaamde stilte tot er een nieuwe cao is. “We vinden het erg jammer. we zijn dit werk niet gaan doen om actie te voeren, maar er moet verandering komen.”

Deel deze pagina: