Live Live

Onderzoek wil duurzaamheid bij installatiebestelauto’s bevorderen.

Gepubliceerd: Woensdag 06 maart 2019 13:24

Onderzoek wil duurzaamheid bij installatiebestelauto’s bevorderen.

De hogescholen van Amsterdam HvA, Arnhem en Nijmegen HAN starten een twee jaar durend onderzoeksproject naar de inzet van elektrisch vervoer voor servicelogistiek.

Daaronder vallen met name bestelauto’s die worden ingezet voor installatie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden. Zij nemen een kwart van het totaal aan rondrijdende bestelauto’s in beslag.


Bestelauto’s rijden veelal niet op schone energie. En dat terwijl de installatie, reparatie en onderhoudsbedrijven zich steeds vaker bezighouden met duurzame technieken, zoals het installeren van zonnepanelen en laadpalen. Daar hoort natuurlijk ook een duurzaam wagenpark bij, dat wil zeggen, met bestelauto’s die niet meer, zoals nu, op diesel rijden. Steeds meer steden streven naar ‘uitstootvrije stadslogistiek 2025'. Het onderzoek, uitgevoerd door de hogescholen heet `Gas op Elektrisch’. Twintig partners, waaronder servicebedrijven, hebben hun medewerking toegezegd.

Hoewel elektrisch vervoer al mogelijk is, wordt het nog niet op grote schaal toegepast. Het eerste doel van het project is, om de knelpunten in kaart te brengen zo geven servicemonteurs aan dat de actieradius van elektrisch vervoer nog niet voldoende is.

Het onderzoek wordt onder meer gefinancierd door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) . Met het project hoopt SIA de uitwisseling van kennis tussen hogescholen en mkb-bedrijven te bevorderen. Het doel daarvan is dat bedrijven sneller en meer kunnen innoveren.

Deel deze pagina: