Live Live

Oog in oog met Quentin Tarantino

Gepubliceerd: Maandag 27 mei 2019 22:03

Oog in oog met Quentin Tarantino

Voor onze onvolprezen omroep ben ik tweemaal ( in 1998 en 2003) als verslaggever naar het Filmfestival van Cannes geweest. Tot dan deed ik jaarlijks verslag van het Rotterdamse filmfestival, maar een collega van een van de Nederlandse kranten adviseerde me een persaccreditatie voor Cannes aan te vragen. Tot mijn verrassing werd die verleend en besloot ik naar Cannes te gaan.

Door Henk Looijen

Daar bleek het voor journalisten niet altijd een feest te zijn. Voor het bezoek van persvoorstellingen in de grote zaal hanteert men in Cannes een volgorde op basis van de uitstraling van het medium. Als ik het me goed herinner hebben ze 5 categorieen en het is duidelijk dat RTV Arnhem, toen nog Stadsomroep Arnhem geheten, in de laatste categorie viel. Dat betekende dat ik vele journalisten – het zijn er duizenden – voor moest laten gaan en na soms een uur wachten te horen kreeg dat ik er niet meer bij kon. 

Ik kon dan wel in een ander theater een film, gaan zien, maar had dan wel eens de pech, dat de uitgekozen film net begonnen was. Niettemin heb ik in beide festivals leuke persconferenties bijgewoond met bijvoorbeeld Sharon Stone, die buitengewoon geestig reageerde om soms achterlijke vragen. 

Daar ook presentaties met o.a. Clint Eastwood, Kevin Bacon, Isabelle Huppert en Claudia Cardinale bijgewoond. Ook toen al waren er soms hectische taferelen met fotografen, die elkaar te lijf gingen om een nog betere foto te maken. Die enorme drukte deed me besluiten om niet nog eens naar Cannes te gaan, want reis-en verblijfkosten waren voor eigen rekening.

Dit jaar ben ik op vakantie aan de Rivièra en ben een dagje naar Cannes geweest om alles nog eens te bekijken. Het gaat er nu allemaal nog veel strenger aan toe dan vroeger. Nu kun je als eenvoudige burger niet meer vlak bij de beroemde rode loper komen. Dat zal ook te maken hebben met de risicovolle tijden waarin we nu leven. 

Dus was het een grote verrassing dat ik bij een van de partytenten op het strand een enorme drukte zag. Het bleek dat daar Quentin Tarantino de pers te woord stond.. Even later kwam hij tevoorschijn en liep vervolgens over straat naar zijn hotel op een paar honderd meter daar vandaan. Tot mijn verbazing niet beveiligd door een leger body-guards. Ik kon dan ook bijgaande foto’s zonder problemen maken.

Once upon a time... in Hollywood

Tarantino was een van de favorieten voor de grote prijs van Cannes : de Gouden Palm. De film kreeg dan ook bij de Nederlandse en internationale pers zeer goede recensies. De film gaat over een vergeten televisie-acteur en zijn beide stuntmannen (gespeeld door Leonardo di Caprio en Brad Pitt). Ze willen nu carrière maken in de filmindustrie. Het is 1969 , zo ongeveer het laatste jaar van de Gouden Eeuw van Hollywood. 

Het is bekend dat Tarantino in zijn begintijd hele dagen in videotheken doorbracht.. Daar bouwde hij een gigantische kennis over film op. Veel van die kennis is nu ook terug te vinden in zijn nieuwe film met verwijzingen naar bekende films van weleer. Zo worden bijvoorbeeld Steve McQueen en Polanski nu door acteurs gespeeld. En kregen de echte Al Pacino en Kurt Russell een klein rolletje.

Once upon a time in Hollywood kreeg geen enkele prijs maar voor Tarantino zal dat niet zo’n probleem zijn. Hij kreeg al eens de Gouden Palm voor Pulp Fiction en ontving twee Oscars voor zijn scenario’s voor Django Unchained en Pulp Fiction.

De film is aangekocht voor Nederland en is vanaf 15 augustus te zien.

Foto: Quentin Tarantino wandelend in Cannes - Henk Looijen

Deel deze pagina: