Live Live

Originele architect Gele Kubus zag de sloop aankomen

Gepubliceerd: Vrijdag 01 februari 2019 16:30

Originele architect Gele Kubus zag de sloop aankomen

De Oosterbeekse architect Kees Marcelis zag al langer aankomen dat een tijdelijke kubus niet zou werken. Hij vindt de sloop een mooie start om zijn originele idee neer te zetten.

Vier jaar geleden kwamen Kees Marcelis en zijn collega-architect Erwin Kleinsman op het idee voor het Gele Rijdersplein: een transparant blok. De begane grond als café-restaurant en bovenin appartementen. Dit was het oorspronkelijke idee van de Gele Kubus.

Toen er een artikel verscheen over de plannen, schrokken de architecten. “Ik kreeg van alle kanten telefoontjes en appjes”, vertelt Marcelis. “Bijna iedereen wist dat het ons idee was.” Maar Marcelis gelooft niet dat zijn idee is gestolen. Volgens hem wist de nieuwe Gele Kubus-architect niets van het oorspronkelijke idee. “Ik heb met die jonge architect gepraat. Hij was net zo geschrokken als wij in het begin. Door zijn oprechtheid geloof ik niet dat het idee is gestolen.”

Dat de kubus gesloopt wordt vindt Marcelis jammer voor de architect, maar een mooie kans om het originele plan ervoor in de plaats te zetten. “Erwin en ik dachten al dat zo’n tijdelijke kubus niet zou werken.” Kleinsman en Marcelis hebben een afspraak met Hans de Vroome, wethouder namens D66, om te kijken wat hun opties zijn.

Deel deze pagina: