Live Live

Partijen eisen actie gemeente voor verloederde monumenten

Gepubliceerd: Woensdag 12 september 2018 15:51

Partijen eisen actie gemeente voor verloederde monumenten

Arnhem Centraal en GroenLinks kunnen niet lager aanzien hoe twee Arnhemse rijksmonumenten staan te verpieteren. Het gaat om Villa Schoonheuvel aan de Utrechtseweg en de oude pastorie in Elden. De gemeente heeft eerder geprobeerd de beide eigenaren met een dwangsom te bewegen de panden op te knappen.

Beide eigenaren hebben een plan ingediend. Die zijn allebei nog niet goedgekeurd door de gemeente. Het overleg hierover is nog gaande. Arnhem Centraal vraagt zich ondertussen af hoe lang het nu eigenlijk nog gaat duren, voordat er concreet iets gaat gebeuren met beide monumentale panden. “En ondertussen blijven de panden maar verder verloederen.”

Dat heeft nu wel lang genoeg geduurd, vindt de lokale partij. Arnhem Centraal gaat om die reden opnieuw samen met GroenLinks vragen stellen aan het college wanneer de gemeente de onderhoudsplicht handhaaft tegen de eigenaren.

Deze gebouwen horen tot het erfgoed van de stad en dienen onderhouden te blijven, vindt Arnhem Centraal. Beide gebouwen. Volgens De Gelderlander heeft de gemeente inmiddels actie ondernomen om de eigenaar Villa Schoonheuvel te laten opknappen.

 
Beide grotendeels negentiende-eeuwse panden zijn rijksmonumenten. Eigenaren van dergelijke monumenten hebben de plicht de bouwwerken in stand te houden. De gemeente kan dit met dwangsommen of met gijzeling afdwingen.
 
Villa Schoonheuvel. - Foto: Arnhem Centraal

Deel deze pagina: