Live Live

Prijsverhoging Vitens 'nauwelijks te voelen'

Gepubliceerd: Woensdag 28 november 2018 16:20

Prijsverhoging Vitens 'nauwelijks te voelen'

De drinkwatertarieven van Vitens stijgen komend jaar licht. Het waterleidingbedrijf vindt dit nodig om ruimte te maken voor extra investeringen. "Huishoudens zullen de stijging met 1 eurocent per duizend liter (m3) echter nauwelijks voelen in hun portemonnee omdat tegelijkertijd het vastrecht daalt", stelt het bedrijf.

De waterrekening blijft daardoor, op verhoogde belastingen na, gelijk. Het tarief is donderdag door de aandeelhouders van Vitens goedgekeurd. Volgens Vitens is de verhoging van de tarieven nodig vanwege economische en demografische ontwikkelingen en de klimaatverandering. 


De investeringen lopen de aankomende jaren op, aldus het bedrijf. “Het netto investeringsniveau stijgt van zo’n 110 miljoen euro per jaar, naar zo’n 140 miljoen per jaar”, zegt directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens. “Vanwege de klimaatverandering bijvoorbeeld gaan we versneld investeringen doen, om zo toekomstige droogte beter het hoofd te kunnen bieden.”

Daarnaast spelen andere factoren een belangrijke rol. Zo drijft de krapte op de aannemersmarkt de prijs van nieuwe projecten op, en verwacht Vitens door de hoogconjunctuur en de bevolkingsgroei zo’n 25.000 nieuwe aansluitingen per jaar te realiseren. Ook zet het bedrijf in op verdere digitalisering van de organisatie.

Door versneld te investeren wil het drinkwaterbedrijf de continuïteit garanderen. De wereld is na de droogte van 2018 veranderd, vindt het drinkwaterbedrijf. “De droogte laat zien dat we in Nederland op een andere manier naar ons watersysteem moeten gaan kijken”, aldus Hannema.

Deel deze pagina: