Live Live

Proef met gratis grofvuil ophalen in 3 wijken

Gepubliceerd: Woensdag 29 mei 2019 10:50

Proef met gratis grofvuil ophalen in 3 wijken

De gemeente Arnhem houdt in de wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee en Malburgen de komende periode een proef met het gratis laten ophalen van grofvuil. Doel van deze proef is om te onderzoeken in hoeverre een service als dit bijdraagt aan een schonere openbare ruimte.

Na de proefperiode komt er wellicht voor de hele gemeente een vervolg. Inwoners uit de deelnemende wijken krijgen persoonlijk geïnformeerd over de proef, aldus de gemeente. 

Nu in Arnhem het omgekeerd inzamelen is ingevoerd kunnen huishoudens gebruik maken van ondergrondse containers voor hun restafval. Het voordeel van deze ondergrondse containers is dat inwoners op elk gewenst moment van hun restafval af kunnen, zegt een gemeentewoordvoerder.

In praktijk blijkt de omgeving van de ondergrondse container in sommige gevallen een broedplaats van (zwerf)afval te zijn, stelt de gemeente vast. "Het opruimen van dit gedumpte afval kost de gemeente, en daarmee indirect de inwoners, veel geld."

Afgelopen maanden is bij alle ondergrondse containers in Arnhem in kaart gebracht hoe schoon of vuil de omgeving was. "In de geselecteerde wijken Geitenkamp, Arnhemse Allee en Malburgen werd helaas regelmatig grofvuil aangetroffen bij ondergrondse containers. Dat is de reden om juist in deze wijken met de proef te starten."

Er worden twee soorten proeven uitgevoerd met het gratis ophalen van grofvuil. In de wijken Geitenkamp en Arnhemse Allee kunnen inwoners op drie vaste dagen, 6 juni, 27 juni en 18 juli, gratis hun afgedankte spullen aanbieden.

Na telefonisch melden, neemt de kraakperswagen van SUEZ de spullen mee. In de wijk Malburgen kunnen bewoners in de periode van 17 juni tot 18 oktober maximaal drie keer telefonisch een afspraak maken om grofvuil gratis op te laten halen. Zij spreken zelf een ophaaldag af.

In de Arnhemse binnenstad wordt voor huishoudens dit najaar het omgekeerd inzamelen ingevoerd. Om ook de kleinere ondernemers in de binnenstad, die nu nog hun restafval in losse zakken aanbieden, mee te laten profiteren van deze manier van afvalinzamelen worden zij in de gelegenheid gesteld om daaraan mee te doen.

In plaats van een individueel contract af te sluiten met een commerciële afvalinzamelaar, zoals ondernemers nu verplicht zijn te doen, kunnen ze hun restafval dan kwijt via de ondergrondse containers.

Deel deze pagina: