Live Live

Rijden op je gebruikte frituurvet

Gepubliceerd: Donderdag 20 december 2018 17:01

Rijden op je gebruikte frituurvet

Rijden op je gebruikte frituurvet? Het kan! Nadat je tijdens kerst en oud en nieuw oliebollen gebakken hebt, kun je het oude frituurvet weggooien zodat er biobrandstoffen van gemaakt kunnen worden.

De MVO is een ketenorganisatie voor oliën en vetten en vertegenwoordigt deze industrie in Nederland. Met de campagne ‘Frituurvet recycle het’ willen ze het belang recyclen van frituurvet belichten. ‘’Met de campagne willen we consumenten aanmoedigen om het frituurvet dat zij gebruikt hebben niet weg te gooien, maar in te leveren bij een inzamelpunt’’, vertelt directeur Frans Claassen.

Met het recyclen van frituurvet wordt bedoeld het niet weggooien, maar inleveren van gebruikt frituurvet bij een speciaal inleverpunt zodat het gebruikt kan worden voor biobrandstoffen. De inzamelpunten zijn gele containers die bijvoorbeeld in een supermarkt of bij de sportclub om te hoek staan. In totaal zijn er 2500 van deze punten te vinden in heel Nederland.

Biobrandstoffen en biodiesel worden gemaakt uit plantaardig materiaal of afval. Frituurvet wordt meestal gemaakt uit plantaardige oliën en zou daarom gebruikt kunnen worden om er biobrandstoffen of biodiesel van te maken. Dit alternatief zorgt voor minder CO2 uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Vijf tot tien procent van alle benzine die getankt wordt moet bestaan uit alternatieve brandstoffen, zoals biobrandstof. Dit staat wettelijk vastgesteld in heel de Europese Unie. Bij diesel ligt het percentage op zeven procent. Te hoge percentages biobrandstof of biodiesel kunnen daarentegen schadelijk zijn, doordat stoffen in deze brandstoffen agressiever zijn kunnen zij metalen en kunststoffen aantasten.

‘’Als gebruikt frietvet in het riool terechtkomt, kan het vet dat blijft plakken aan de zijkanten leiden tot veel verstoppingen en schade’’, vertelt Claassen. Minder CO2 uitstoot is wenselijk, maar ook riolen en afvoeren profiteren dus van het recyclen van gebruikt frituurvet.

Om te kijken of er een inzamelpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de website van frituurvet recycle het

Deel deze pagina: