Live Live

Rijnstate: 13 keer ernstige gevolgen na tekortkomingen zorg

Gepubliceerd: Vrijdag 06 juli 2018 10:18

Rijnstate: 13 keer ernstige gevolgen na tekortkomingen zorg

In Ziekenhuis Rijnstate zijn afgelopen jaar in 13 gevallen patiënten overleden of ernstig geschaad vanwege tekortkomingen in de zorg. Het ziekenhuis heeft dit zelf gerapporteerd en hierover een melding gedaan bij de Inspectie.

In 2017 zijn bij Rijnstate ongeveer 600.000 poliklinische bezoeken, dagbehandelingen en opnamen geweest. Er is 117 keer onderzoek gedaan naar gebeurtenissen waarbij patiënten ernstige schade hebben opgelopen of overleden zijn.


Daarnaast heeft de medische instelling nog drie meldingen gedaan bij de Inspectie van calamiteiten waarbij de oorzaak van de gebeurtenis waarmee het ziekenhuis samenwerkt, bijvoorbeeld de ambulancedienst of de huisartsenpost. Met deze zorginstellingen is gezamenlijk onderzoek gedaan naar de oorzaken van de onverwachte of onbedoelde gebeurtenissen.

Als binnen Rijnstate een patiënt onbedoeld of onverwacht overlijdt of ernstige schade oploopt, komt er direct een onderzoek om te bepalen wat er precies is gebeurd. "We doen dan uitgebreid onderzoek naar de oorzaken van de gebeurtenis zodat we kunnen bepalen of deze is veroorzaakt door een tekortkoming in de kwaliteit van onze zorg", luidt de uitleg.
 
Net als Rijnstate hebben nog vier andere ziekenhuizen hun cijfers bekend gemaakt. De ziekenhuizen zijn vergelijkbaar met elkaar qua schaal en moeilijkheidsgraad van de zorg die ze leveren. In totaal zijn in de vijf ziekenhuizen vorig jaar 64 patiënten overleden of ernstig geschaad door tekortkomingen in de zorg. Rijnstate zit op daarmee op het gemiddelde. De cijfers zijn openbaar gemaakt vanwege transparantie en om van de fouten te kunnen leren, zeggen de ziekenhuizen.
 
Foto: Henk Monster (CC)

Deel deze pagina: