Live Live

Sint Jansbeek wint Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Gepubliceerd: Zondag 25 november 2018 08:06

Sint Jansbeek wint Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Sint Jansbeek in Arnhem is de winnaar van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018. De Walk of Wisdom in Nijmegen en omgeving mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Voorzitter van de jury Jan Terlouw en gedeputeerde Josan Meijers reikten deze week de prijzen uit in het Koelhuis in Zutphen.

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de 2 jaar uitgereikt. Dit jaar was het thema ‘landschap nieuwe stijl’. Zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs is een cheque van €10.000. De winnaars krijgen een financiële steun in de rug om hun project uit te voeren. Het betreffende landschap maken ze hiermee mooier. 


Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek, is volgens de jury een gebiedsverandering met lef, waar een voorbeeld aan genomen kan worden. Het resultaat kan met recht een landschap nieuwe stijl genoemd worden. 

Herwaardering van het bekenlandschap speelt een grote rol bij de Sint Jansbeek, vindt de jury. "De beek heeft zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt aan de toekomst is uniek", aldus juryvoorzitter Jan Terlouw.

Bewoners namen het initiatief en samen met de gemeente is vervolgens het idee uitgevoerd. Het plan van de bewoners was om de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het centrum van Arnhem doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. 

De eerste fase, in het gebied tussen de historische binnenstad en de Rijn, is nu gereed. De cheque is een impuls voor de tweede fase. Daardoor zal de Sint Jansbeek al vanaf het Gele Rijdersplein door de historische binnenstad naar de nieuwe binnenstad gaan stromen. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop, weliswaar in een nieuw jasje, hersteld.

Deel deze pagina: